A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újból megindította a nyomozást a Clinton Alapítvány ügyében.

Amerikai sajtójelentések szerint az igazságügyi minisztérium - Jeff Sessions tárcavezető utasítására - és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) intenzív nyomozást folytat az ellentmondásosnak tartott alapítvány ügyében.         

A szövetségi nyomozók Arkansas állam fővárosában, Little Rockban hallgattak ki tanúkat, ahol 1992-ben történt elnökké választása előtt Bill Clinton kormányzó volt. A nyomozás célja kideríteni, hogy igaz-e a gyanú, miszerint az alapítvány a "fizess, hogy játszhass" elve szerint működött. Vagyis aki adományozott a Clinton Alapítványnak, azt tárt kapuk és politikai előnyök várták a Clinton-házaspár által menedzselt ügyekben, a többi között például Hillary Clinton külügyminisztersége idején a State Departmentben (a külügyminisztériumban).         

Hillary Clinton szóvivője, Nick Merrill pénteken "sarlatánságnak" minősítette a nyomozást. Azt állította, hogy Jeff Sessions miniszter így akarná elterelni a figyelmet arról a  vizsgálatról, amely azt kívánja feltárni, összejátszottak-e a Trump-kampány munkatársai az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump győzelme érdekében.         

A The Washington Post című lap pénteki álláspontja szerint nehezen elképzelhető, hogy az ügyben vádemelés születik.         

Amerikai médiumok, köztük a The New York Times című lap is, az elmúlt években többször foglalkoztak a Clinton Alapítvány pénzügyeivel és tevékenységével. Oknyomozó riportjában éppen a The New York Times hozta nyilvánosságra elsőként, még 2015-ben, hogy Hillary Clinton külügyminisztersége idején adták el a Roszatom orosz állami energetikai vállalatnak azt az Uranium One nevű kanadai céget, amely birtokolja az amerikai uránkészlet 25 százalékát is. Az ügylet létrejötte után a Roszatom első körben egymillió dollárt adományozott a Clinton Alapítványnak, majd busás honoráriumért hívta meg előadásra Oroszországba Bill Clintont.                 

Az elnökválasztás előtti évben, 2015-ben jelent meg "Clinton készpénz" címmel a konzervatív író, Peter Schweizer dokumentumkönyve is, amelyben szintén az 1997-ben alapított Clinton Alapítvány ügyeiről esett szó, arról, hogyan lehetett politikai előnyöket "vásárolni" a Clinton Alapítványhoz történt befizetések révén.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 707 870 megtekintés

Videó: 48 921 370 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026142

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh