Közös fellépést sürgetett az álhírek terjedésének  megakadályozása érdekében hétfőn Marija Gabriel, az Európai Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős tagja, miután most először összeült a testület által a dezinformációk visszaszorítására létrehozott szakértői csoport.

A közel 40 tagú munkacsoport azt vizsgálja, milyen intézkedésekkel lehetne azonosítani és korlátozni az internetet elárasztó hamis közléseket. A tervek szerint a várhatóan áprilisra elkészülő szakértői jelentés képezi majd az alapját a jövőbeli uniós stratégiának.   

Gabriel kijelentette: "az álhírek terjedésének léptéke aggodalomra ad okot, és veszélyezteti demokratikus értékeinket, ezért mechanizmusokat kell kidolgoznunk az azonosításukra és korlátozásukra".   

"Európai megközelítést kell alkalmazni a töredezettség kockázatának elkerülése érdekében" - hangsúlyozta a biztos, hozzátéve, hogy a digitális technológia komoly lehetőségeket rejt magában, ugyanakkor - mint látható - politikai, társadalmi és biztonsági kihívást is jelenthet.   

Az ülést követő sajtótájékoztatón Madeleine de Cock Buning, a szakértői csoport elnöke rámutatott a közös válaszintézkedések fontosságára, és kiemelte, rendkívül súlyos társadalmi kockázatokkal jár a szükséges lépések elmaradása.   

Emmanuel Macron francia államfő év elején bejelentette: törvény készül a közösségi médiában terjedő, a liberális demokráciát veszélyeztető álhírek ellen, amelyet különösen a választási időszak alatt alkalmaznak majd.   

Októberben uniós tagországok az EU stratégiai kommunikációs képességeinek fejlesztésére szólítottak fel a főként orosz dezinformációs tevékenység visszaszorítása érdekében. Figyelmeztettek: ezen propagandakampányok célja, hogy bizalmatlanságot teremtsenek a demokratikus renddel, az Európai Unióval és a transzatlanti közösséggel szemben, befolyásolva ezzel a közhangulatot, az érintett országok politikáját, illetve a választások kimenetelét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 385 megtekintés

Videó: 48 299 663 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920636

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh