Az amerikai szenátus kedden éjjel megszavazta Donald Trump elnök jelöltjét az amerikai jegybank, a Fed élére.

A szenátorok 85:12 arányban voksoltak Jerome Powellre, aki a jövő hónap elején veszi át a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetését Janet Yellen eddigi bankvezetőtől, akit még az előző elnök, Barack Obama jelölt. Yellen megbízatása február 3-án jár le.    

Jerome Powell jelöltségét jóval nagyobb többséggel szavazták meg, mint elődjéét, mivel sok demokrata párti politikus is egyetértett azzal, hogy Donald Trump őt jelölte. Sherrod Brown ohiói demokrata párti szenátor, a szenátus bankügyekkel foglalkozó bizottságának vezető tagja például újságíróknak "megfontolt politikusként" méltatta őt.    

A 64 esztendős Powell 2012-től öt éven keresztül volt a Fed igazgatótanácsának tagja, s negyven év óta ő lesz az első jegybankelnök, aki nem közgazdász diplomával rendelkezik. Jogász képzettségű, de rendkívül jártas a közpolitikában és pénzügyi téren egyaránt. Korábban éveken keresztül dolgozott beruházási bankárként (például a tekintélyes Carlyle csoportnál), és George W. Bush elnöksége idején a pénzügyminisztérium munkatársa is volt.    

Pénzügyi körökben középutasként és konszenzuskeresőként tartják számon, s arra számítanak, hogy Yellen óvatos kamatpolitikáját folytatja majd. Szenátusi meghallgatásán Powell hangsúlyozta: nem tervez éles változtatásokat sem a monetáris politikában, sem a banki szabályozórendszerben. Ugyanakkor jelezte: szívesen látja a bankszabályozás enyhítését, különösen a kicsiny közösségi bankoknál. Az úgynevezett közösségi bankokban vagy újbankokban a kliens eldöntheti, hogy közösségi betétjének pénze kihez és milyen célokra kerüljön.

 

Trump magas importvámokról rendelkezett, újabb hasonló döntések várhatók

Donald Trump amerikai elnök néhány importáru magas vámjáról írt alá rendeletet, sajtóértesülések szerint a kormányzat újabb magas védővámokat készít elő.

A kínai importból származó napelemekre 30 százalékos importvámot, a főleg Kínából és Vietnamból behozott nagy, közösségi mosógépekre pedig 50 százalékosat vet ki az amerikai kormányzat.    

Az erről szóló rendelkezés aláírásakor Donald Trump újságíróknak leszögezte: az "Amerika az első" gondolat jegyében fogant politika egyik lépéséről van szó. Az elnök azzal érvelt: az importot felváltó hazai áruk forgalmazásával amerikai munkahelyeket teremtenek.    

Több amerikai lap egybehangzó információi szerint a kormányzat a következő hetekben az import acélra és alumíniumra szintén magas vámot kíván kivetni. A kereskedelmi minisztérium már a múlt héten átküldte ajánlásait a Fehér Házba, javasolva az acélimport megvámolását. Ez szintén elsősorban Kínát érintené.    

Donald Trump még tavaly felkérte a tárcát: vizsgálja meg, milyen mértékű nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha az amerikai acél- és alumíniumszükséglet jó részét importból fedezik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 885 335 megtekintés

Videó: 49 061 396 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054379

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh