Az ellenség által felderíthetetlen és elfoghatatlan, manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztéséről számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtökön Moszkvában elmondott évértékelő beszédében, amelyben egyben meghirdette következő - remélt - elnöki ciklusának nagyszabású gazdasági célkitűzésit.

Az általa egyedülállóként jellemzett új fegyverrendszerek kifejlesztését Putyin azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetés ellenére kilépett a Moszkva által a hadászati paritás alapjának tekintett, 1972-ben megkötött rakétavédelmi (ABM) szerződésből.
   
"Velünk senki sem akart tárgyalni, ránk senki sem hallgatott" - jelentette ki a parlament két háza és az orosz politikai élet meghatározó személyiségei előtt az elnök, miközben az új fegyverrendszerek működését óriásképernyőkön mutatták be.
   
Putyin azt állította, hogy az új fegyverrendszerek nem sértik a meglévő fegyverzetkorlátozási egyezményeket, és az új eszközök jellemzőit Moszkva a szerződések értelmében meg fogja osztani a Nyugattal.
   
Az orosz elnök egyebek között egy nukleáris meghajtású, "korlátlan hatótávolságú" manőverező repülőgép, egy nagysebességű, nukleáris robbanótöltet hordozására alkalmas víz alatti drón, egy Kinzsal (Tőr) névre elkeresztelt, légi indítású, több mint 2 ezer kilométeres hatótávolságú hiperszonikus (10+ Mach sebességgel haladó) rakéta és a Szarmat típusú új, több robbanótöltet szállítására alkalmas interkontinentális ballisztikus nehézrakéta kifejlesztéséről tett bejelentést. Sikerekről számolt be a lézerfegyverek kifejlesztése terén is.
   
Mint mondta, Oroszország kikísérletezte és elkezdte az Avantgard kódnevű, új elveken alapuló hadfelszereléssel ellátott, manőverező robotrepülőgép-blokkot indító hadászati rakétarendszer sorozatgyártását. Az irányítható, új kompozit anyagok felhasználásával megépített blokk Putyin szerint a sűrű légrétegekben 1600-2000 fokos "tűzgolyóvá" felhevülve, a hangsebesség több mint hússzorosával, meteoritként halad a célja felé, "gyakorlatilag a plazmaképződés körülményei között".
   
Reményét fejezte ki, hogy az elhangzottak bebizonyították: a rakétavédelmi rendszerek stratégiailag semmit sem érnek, pénzügyi szempontból pedig pazarlóak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország senkit sem fenyeget, és katonai erejének növekedése a béke garanciája. Kijelentette, hogy Oroszország az ellene és a szövetségesei ellen indított nukleáris támadásra haladéktalanul válaszolni fog, "efelől senkinek ne legyen semmilyen kételye".
   
Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter kijelentette, hogy Oroszország nem tervezi növelni katonai kiadásait, Gyenyisz Manturov, a pénzügyi tárca vezetője pedig közölte, hogy a Putyin által említett eszközök részei a 2027-ig szóló orosz fegyverkezési programnak.
   
Putyin az önmaga által vízválasztó jellegűnek jellemzett beszédében azt ígérte, hogy a következő elnöki mandátum végére Oroszország egyike lesz a világ öt vezető gazdaságának. Szavai szerint a szegénység szintje hat év alatt a jelenlegi felére csökken - jelenleg 20 millióan élnek a hivatalos létminimum alatt -, az egy főre eső hazai össztermék (GDP) másfélszeresére nő, a szabadságot pedig minden tekintetben kiterjesztik Oroszországban.
   
"Az előrehaladás, a dinamikus fejlődés érdekében minden szférába ki kell terjesztenünk a szabadságot és meg kell erősítenünk a demokratikus intézményeket, a helyi kormányzatokat, a civil társadalom struktúráit, a bíróságokat" - mondta.
   
Az orosz elnök az elmaradást nyilvánította Oroszország fő ellenségének. Hangsúlyozta, hogy az ország stabil makrogazdasági helyzete lehetővé teszi számára az áttörést a gazdasági növekedés és az életszínvonal emelkedése felé az önálló fejlődés útján. Szavai szerint az elmaradottság a szuverenitás elvesztéséhez vezethet.
   
Az elnök célszámokat nevezett meg, amelyek a Kreml előzetes bejelentése szerint a kidolgozandó kormányzati programok alapjául szolgálnak majd. Egyebek között kijelentette, hogy a nagysebességű internetet a gazdaság digitalizálásának érdekében 2024-re országszerte mindenütt hozzáférhetővé kell tennie, a munka termelékenységének pedig évi legevesebb 5 százalékkal kell növekednie, hogy Oroszország egy évtized alatt elérje a világ vezető gazdaságainak színvonalát.
   
Azt hangoztatta, hogy Oroszországnak a világ egyik adatfeldolgozó és -tároló központjává kell válnia. Putyin szerint az online oktatás és gyógyítás hozzáférhetősége mellett lehetővé kell tenni, hogy az emberek a digitális térben tudományos és önkéntes csoportokat, projektcsoportokat, cégeket hozzanak létre.
   
"Egy olyan hatalmas területű országnak, mint amilyen Oroszország, a tehetség, a szakértelem és az elképzelések effajta egyesítése az áttörés kolosszális erőforrása lehet" - mondta.
   
Putyin, aki emellett az egészségügyi ellátás és az oktatás színvonalának emelését, valamint az infrastruktúra korszerűsítését is kilátásba helyezte, azt mondta, hogy a következő évtized végére Oroszországnak az országok azon klubjához kell tartoznia, amelyben a várható élettartam meghaladja a 80 évet. Ez a mutató tavaly 73 év volt.
   
Az orosz Központi Választási Bizottság közölte, hogy Putyin 1 óra 55 percig tartó, az állami televíziók által élőben közvetített, 14. évértékelő beszédét nem tekinti választási agitációnak. Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást, amelynek favoritja a hivatalban lévő államfő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 505 megtekintés

Videó: 49 059 025 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053786

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh