Következetességet vár Washingtontól a szíriai konfliktusban Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki a Bloomberg News amerikai hírügynökség főszerkesztőjével, John Micklethwaittel beszélgetett az amerikai-török kapcsolatok vízválasztóiról New Yorkban.

Erdogan a pénteken közzétett interjúban nyomatékosította: sem az Egyesült Államok, sem Oroszország nincs olyan közel Szíriához, mint Törökország, amely 911 kilométer közös határon osztozik a polgárháborús országgal. A török elnök újfent kifogásolta, hogy Washington támogatja a kurd Népvédelmi Egységeket (YPG), amelyek a napokban kaptak fegyverszállítmányt az Egyesült Államoktól. Ankara a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik ágaként tekint az YPG-re és mindkét csoportot terrorszervezetként tartja nyilván.

"Ki fogja térdre kényszeríteni az Iszlám Államot?" - kezdte Erdogan. Az Egyesült Államok szerint az YPG, de "rossz megközelítés az egyik terrorszervezettel legyőzni a másikat" - érvelt.

Washington "terrorszervezetként tekint az an-Nuszrára, pedig az is az Iszlám Állam ellen harcol" - folytatta a török elnök. "Ha az Iszlám Állam ellen harcolók nem terroristák, akkor az an-Nuszrának sem kellene annak lennie" - mutatott rá.

"A terroristák közötti különbségtétel rossz Törökországnak, az YPG pedig, amelyet az Egyesült Államok védelmez, fenyegetés országunkra nézve" - szögezte le Erdogan. "Azzal, hogy Washington felfegyverzi őket, tovább erősödik ez a fenyegetés."

A török államfő szerint az Iszlám Államot a 65 koalíciós ország maradéktalan összefogásával kellene megállítani.

Az ENSZ Törökországból érkező segélykonvoját ért Aleppó környéki támadást Erdogan hírszerzési információkra hivatkozva a szíriai rezsim számlájára írta. Washington Moszkvát tette felelőssé a hétfő esti bombázásért, amelyben mintegy 20 civil és a vörösfélhold helyi vezetője vesztette életét. A támadás után az ENSZ egy időre minden segélyszállítmányát leállította.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 899 megtekintés

Videó: 48 302 658 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921026

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh