Valótlanok azok a híresztelések, amelyek szerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be a militánsok ellen a Kelet-Gútához tartozó Dúmában - közölte vasárnap Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, a szembenálló szíriai feleket békítő orosz központ szóvivője.

"Határozottan cáfoljuk ezt az információt!" - mondta Jevtusenko.       

A tábornok közölte, hogy a központ kész Dúmának a militánsok uralma alóli felszabadítása után azonnal radiológiai, vegy- és biológiai védelmi szakértőket küldeni a helyszínre, hogy azok adatokat gyűjtsenek, amelyek cáfolni fogják a vegyi támadásra vonatkozó jelentéseket. A szóvivő szerint "egy sor nyugati ország" igyekszik megakadályozni a militánsok Kelet-Gútából való elszállítását célzó műveletet, ezért terjesztik azt, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be.        

Jevtusenko "hamis hírek közismert terjesztőinek" nevezte azokat a civil szervezeteket, köztük a "fehérsisakos" mentőket, amelyek azt állították, hogy a szíriai hadsereg szombaton klórbombát dobott le Dúmában.        

A szíriai kormányerők pénteken indítottak hadműveletet Dúma város bevételére. Ez az utolsó település Kelet-Gútában, amelyet Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai még nem vontak ellenőrzésük alá.       

Az amerikai külügyminisztérium szombat éjjel kiadott közleményében riasztónak nevezte a szíriai Dúma ellen elkövetett feltételezett vegyi támadást.   

Az orosz diplomáciai tárca dezinformációnak minősítette az amerikai külügyi állásfoglalást, azzal gyanúsítva meg Washingtont, hogy "kitalált ürüggyel" katonai beavatkozást készít elő Szíriában. Moszkva szerint a Nyugat "a terroristák és a kibékíthetetlen, a politikai rendezésétől elzárkózó radikális ellenzék" megvédelmezésére, egyúttal pedig egy kívülről végrehajtandó lehetséges csapás igazolására törekszik.   

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy "abszolút megengedhetetlen és a legsúlyosabb következményekkel járhat" a katonai beavatkozás Szíriában, ahol "a törvényes szíriai kormány meghívására orosz katonák tartózkodnak". A tárca rámutatott, hogy a békítési központ és a szíriai kormányerők a humanitárius folyosókon keresztül folytatják a civil lakosság kimenekítését Kelet-Gútából.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 572 654 megtekintés

Videó: 48 758 837 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6995592

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh