Moszkvában tanulmányoznak két, Szíria ellen április 14-én bevetett, de célba nem jutott nyugati robotrepülőgépet, az elemzés eredményét fel fogják használni az orosz fegyverek tökéletesítéséhez - közölte az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője újságírókkal szerdán az orosz fővárosban.

Szergej Rudszkoj vezérezredes szerint egy Tomahawk és egy levegőből indított, nagy találati pontosságú manőverező repülőgépet szállítottak Moszkvába. Az újságíróknak emellett szerdán az orosz fővárosban bemutatták tengeri állomásoztatású Tomahawk amerikai "szárnyas rakéták", valamint brit és francia gyártmányú SCALP és Storm Shadow típusú légi indítású manőverező repülőgépek hajtóműveinek és irányító berendezéseinek darabjait is. A harci eszközöket a Szergej Beznogih, az orosz vezérkar légvédelmi szakértője szerint a szíriai légvédelem lőtte le.   

Szergej Rudszkoj közölte, hogy az amerikai parancsnokság által bejelentett 105 találat közül az orosz szakértők csak 22 nyomát fedezték fel az április 14-i amerikai-brit-francia légicsapás-sorozat után. Mint mondta, a Szíriára mért támadás fő célobjektumaiban - a Damaszkuszhoz közeli Bazra kutatóközpontban, valamint a Homsz tartománybeli Him Sinsar földalatti tárolóban és annak felszíni objektumaiban - "soha nem tároltak" vegyi fegyvereket. A vezérezredes elmondta, a támadást követően orosz vegyvédelmi szakemberek a helyszínen nem mutatták ki mérgező anyagok nyomát.   

Hangsúlyozta, hogy több tízezer ember halálával járt volna, ha a megtámadott objektumokban valóban tároltak volna vegyi fegyvert.   

Az amerikai-brit-francia katonai csapást az váltotta ki, hogy a szíriai kormányerők április 7-én állítólag vegyi fegyvert vetettek be az akkor még a lázadók kezén lévő Dúmában. Az incidens Moszkva és Damaszkusz szerint megrendezett volt.   

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország az Egyesült Államok katonai jelenlétének megerősítését figyelte meg Szíriában, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök kilátásba helyezte az amerikai egységeknek a közeljövőben történő kivonását. A diplomata szerint ez egyfelől a nemzetközi jog normáinak megsértését jelenti, másfelől pedig aggályokat ébreszt azzal a kapcsolatban, hogy milyen célokat követ valójában Washington az arab országban és hogy nem törekszik-e az arab ország feldarabolására.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 087 330 megtekintés

Videó: 48 316 924 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923142

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh