Óvta az amerikai elnököt az iráni atomalku felmondásától a brit külügyminiszter.

A Washingtonban tartózkodó Boris Johnson hétfőn egy amerikai Fox televíziónak adott interjúban az iráni atomalkuról nyilatkozva arra kérte Donald Trump elnököt, hogy - mint fogalmazott - "ne öntse ki a gyereket a fürdővízzel együtt".    

Az interjúban Boris Johnson leszögezte: Donald Trumpnak igaza van, amikor az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalku hiányosságait bírálja, de - tette hozzá - ezeket a hiányosságokat lehet orvosolni.    

"Irán csúnyán viselkedik, hajlik arra, hogy interkontinentális ballisztikus rakétákat fejlesszen ki, és ezt nekünk meg kell állítanunk. Vissza kell szorítanunk azt, amit Irán a térségben művel, keményebbeknek kell fellépnünk Teheránnal szemben" - fogalmazott Johnson.    

Leszögezte: a nukleáris megállapodás esetleges felmondása utáni B-terv "jelenleg nem tűnik túlságosan kidolgozottnak", és azt hangsúlyozta, hogy az atomalku felmondásakor meg kellene válaszolni azt a kérdést, hogy mi lesz utána? "Mi van akkor, ha az irániak sietnek szert tenni atomfegyverre?" - tette fel a kérdést a brit politikus.    

Boris Johnson szerint jelenleg "nincs katonai megoldás" az iráni problémára.    

A Fox műsorvezetője dicsérte Johnsont, és a felvezetőben megemlítette: a brit külügyminiszter a Sky televíziónak adott interjúban a dél-koreai elnökhöz hasonlóan Nobel-békedíjra javasolta Trumpot, ha sikerül áttörést elérnie a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel folytatandó tárgyalásokon.    

Boris Johnson a The New York Times című lap hétfői számában véleménycikket is publikált, s ebben szintén a Teheránnal kötött megállapodás életben tartását sürgette. A többi között kifejtette, hogy az egyezmény felmondása csakis Iránnak kedvezhet, és fegyverkezési versenyt is elindíthat a térségben.     

A brit diplomácia vezetője Washingtonban hétfőn tárgyalt Mike Pompeo külügyminiszterrel, s megbeszélést folytat majd Mike Pence alelnökkel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval.    

Donald Trumppal a tervek szerint nem találkozik.

 

Az amerikai elnök kedden jelenti be döntését az atomalku jövőjéről

Donald Trump amerikai elnök a vártnál előbb, kedden jelenti be döntését az iráni nukleáris megállapodás jövőjéről.

Trump hétfőn Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy kedden, helyi idő szerint délután két órakor hozza nyilvánosságra döntését a Fehér Házban.    

Az elnök nem fűzött kommentárt a mikroblog-bejegyzéshez, s egyetlen félmondattal sem érzékeltette, hogy milyen döntés várható. Eddigi állásfoglalásai alapján azonban elemzők úgy vélik, hogy felmondja a 2015-ben Teheránnal megkötött többhatalmi egyezményt. A megállapodást az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és az Európai Unió írta alá, s lényege az, hogy a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja az Irán ellen hozott szankciókat, annak fejében, hogy Teherán ellenőrizhetően lemond atomfegyver kifejlesztéséről.    

Donald Trump már a 2016-os elnökválasztási kampányában is erőteljesen bírálta a megállapodást, bár a múlt hétfőn - a Muhammadu Buhari nigériai államfővel tartott sajtóértekezletén - nem zárta ki új tárgyalások lehetőségét Teheránnal.    

A többhatalmi megállapodást aláíró többi ország vezetői az atomalku fenntartása mellett foglaltak állást, s április végi washingtoni tárgyalásain mind Emmanuel Macron francia államfő, mind Angela Merkel német kancellár azt próbálta elérni az amerikai elnöknél, hogy őrizze meg az atomalkut. Csaknem szó szerint ugyanezt nyilatkozta a Fox televíziónak hétfő reggel a Washingtonban tárgyaló brit külügyminiszter, Boris Johnson is, aki hangsúlyozta: az atomalkunak vannak hiányosságai, de ezeket lehet orvosolni.   

Hétfőn Haszán Róháni iráni elnök is azt érzékeltette, hogy Teherán valószínűleg tartja magát az atomalkuban foglaltakhoz, még abban az esetben is, ha Washington a maga részéről felmondaná.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 239 222 megtekintés

Videó: 38 478 077 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5891697

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh