Az afgán kormány tálibokkal szembeni hadműveleteinek átmeneti felfüggesztése lehetőséget ad az amerikai hadseregnek arra, hogy fokozza az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni támadásait Kelet-Afganisztánban - közölte John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok és a NATO-vezetésű Eltökélt Támogatás afganisztáni művelet vezetője pénteken Brüsszelben.

Nicholson a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán elmondta: az afgán kormányhadseregnek a tálib lázadók ellen folytatott hadműveleteinek felfüggesztése, amelyet Asraf Gáni afgán elnök csütörtökön jelentett be, nem vonatkozik az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcokra.   

A kelet-afganisztáni Nangarhar környékén az Iszlám Állam fegyvereseivel vívott összecsapások folytatódnak, egyre intenzívebbek és még tovább erősödnek. A harcokban az afgán hadsereg szárazföldi alakulatai és amerikai különleges erők vesznek részt afgán és amerikai légi támogatással.   

A tábornok a tűzszünet bejelentését jelentős lépésnek nevezte. Hozzátette, a tálibok ez idáig nem reagáltak a bejelentésre, nem lehet megjósolni, hogy csatlakozni fognak-e a tűzszünethez.   

James Mattis amerikai védelmi miniszter a NATO tagországok állam-, illetve kormányfőinek július közepén esedékes csúcstalálkozóját előkészítő tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatóján a tűzszünetet "nagyon merész ajánlatnak" nevezte. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hadműveletek átmeneti felfüggesztése jobb helyzetbe hozza az Egyesült Államok afganisztáni erőit, amelyek így az országban szintén jelen lévő más szélsőséges csoportok, mint például az Iszlám Állam szövetségesének tekinthető al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szemben hatékonyabban léphetnek fel.   

Mattis kitért arra is, hogy az Iszlám Állam elleni nyomást a szíriai harcok befejezését követően is fent kell tartani. Kijelentette: stratégiai hiba lenne azonnal kivonulni Szíriából, azt követően, hogy az Iszlám Állam teljes vereséget szenvedett. El kell kerülni, hogy a katonai műveletek lezárultával létrejövő "vákuumot" az Asszád-rezsim támogatói kihasználhassák - tette hozzá.   

A tálibokkal szembeni hadműveletek átmeneti felfüggesztését csütörtökön jelentette be Asraf Gáni afgán elnök a ramadánt lezáró íd al-fitr nevű ünnep alkalmából. A tűzszünet június 12. és 20. között lesz érvényben. A bejelentés szerin a műveleteket csak a tálib lázadók ellen állítják le, az afgán biztonsági erők az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben folytatják a harcokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 266 048 megtekintés

Videó: 47 415 014 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6771483

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh