Életét vesztette az amerikai különleges műveleti erők egyik katonája egy Észak-Irakban végrehajtott túszszabadító akció közben - közölte csütörtökön kormányzati forrásokra hivatkozva az amerikai sajtó.

Ez volt az Egyesült Államok első, Irakban elszenvedett szárazföldi harci vesztesége az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcban azt követően, hogy az amerikai erőket kivonták az országból.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője közölte: a művelet nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok eltérne az IÁ által elleni harcban folytatott taktikájától, és hogy a jövőben a hasonló akciók rendszeressé válnak.

Az IÁ által megszállt, Kirkuktól nyugatra fekvő Havidzsa város közelében lévő börtönből 69 túszt sikerült kiszabadítani. Az első híradásokkal ellentétben a megmentett foglyok nem kurdok, hanem kivétel nélkül mind arabok, közülük mintegy húszan az iraki fegyveres erők tagjai voltak.

Ez volt a legjelentősebb rajtaütés az IÁ ellen azóta, hogy májusban amerikai kommandósok Szíriában megölték a szervezet egyik vezetőjét, a tunéziai Abu Szajjáfot. Az akcióban "több tucatnyi" amerikai kommandós mellett a kurd önvédelmi erők, a pesmergák is részt vettek. A bevetés során több mint 20 szélsőséges vesztette életét, hatan pedig fogságba estek. Az elesett amerikai katona a kórházba szállítás után Erbílben halt meg.

Steve Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette IÁ-ellenes koalíció iraki szóvivője szerint az amerikai katonák tanácsadóként vettek részt az akcióban, és csak azt követően avatkoztak be a harcba, hogy a pesmergák tűz alá kerültek, és veszteségeket kezdtek szenvedni. Az Egyesült Államok öt csapatszállító helikopterrel, hírszerzési adatokkal és légicsapásokkal támogatta a kurd erőket.

A művelet végrehajtását azt követően rendelték el, hogy hírszerzési források megerősítették: a foglyokat hamarosan ki fogják végezni.

A koalíciós erők egyébként szerda éjjel Szíriában légitámadást intéztek az IÁ ellen a iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló Omár olajmezőnél, Deir ez-Zornál. Az iraki fegyveres erők eközben Ramádi és az ország legnagyobb olajfinomítójának otthont adó Beidzsi visszafoglalásáért harcolnak koalíciós légi támogatással.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 575 megtekintés

Videó: 48 295 335 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920227

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh