A gazdaságilag legfejlettebb húsz ország (G20-as csoport) Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei közel állnak a megegyezéshez a globális minimumadóról - jelentette be Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter szombaton. Olaf Scholz német alkancellár és pénzügyminiszter valamivel később elmondta, hogy már meg is született a megállapodás a kérdésben.

A G20-országok megállapodtak abban, hogy meg akarnak egyezni a nemzetközi adózás új rendjéről - hangsúlyozta Scholz.

Hozzátette: várakozásai szerint októberig megszülethet a minden részletet tartalmazó végső egyezmény, a reform pedig már 2023-ban életbe léphet.

Le Maire korábban azt mondta a sajtónak: a G20 közel van a megegyezéshez az új adózási keretekről. A tárcavezető kiemelte: az országcsoport pénzügyi forradalmat hajt végre, és hátat fordít a korábbi évtizedek eredménytelen gyakorlatának. Rámutatott: a korábbi rendszer nem tette lehetővé, hogy forrásokat biztosítsanak a közszolgáltatások és a közjavak, valamint a globális felmelegedés elleni küzdelem finanszírozásához.

A francia politikus megjegyezte: végre megadóztathatják a technológiai óriásvállalatokat, amelyek eddig elkerülték ezt, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóelkerülésének és adóoptimalizálásának. Ezek a vállalatok eddig egy adott országban tettek szert haszonra, és egy másik országban, rendszerint egy adóparadicsomban fizették be az adókat.

Janet Yellen, amerikai pénzügyminiszter "gyors cselekvésre szólított fel a várható megállapodás érdekében. "A világnak most gyorsan kell cselekednie" - fogalmazott közleményében az amerikai politikus.

A globális minimumadóról évek óta folynak tárgyalások. Az elképzelések két alapon nyugszanak: egy legalább 15 százalékos minimumadó bevezetésén, illetve olyan rendszer kialakításán, amely a lehető legigazságosabb módon osztja el ezt az adót.

Forrás: vg.hu / MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition