Geotermikus rendszerek gazdaságosabb létesítését és hatékonyabb üzemeltetését szolgáló megoldásokat dolgozott ki az ilyen kutak fúrásával foglalkozó Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a termál rendszereket üzemeltető Geotermikus Szolgáltató Kft. - tájékoztatta a két szegedi cég szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a 2016 októbere óta zajló, mintegy 1,7 milliárd forintos összköltségvetésű kutatás-fejlesztési projekt során olyan problémákra kerestek innovatív megoldásokat, mint a termálvíz porózus kőzetekbe történő visszasajtolásának nehézségei vagy a rendszerek üzemeltetését jelentősen nehezítő és drágító vízkövesedés és korrózió.   

A 980 millió forintos uniós támogatású projektben a cégek szakemberei a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve a geotermikus fúrási iparágban teljesen újszerű, a termálvíz visszasajtolásának hatékonyságát növelő ferdítéses kútkiképzési-technológiát dolgoztak ki, és kifejlesztették a kivitelezéshez szükséges speciális szerszámok prototípusait is.   

Létrehoztak egy termelő és egy visszasajtoló kútból álló kísérleti kút-tesztrendszert. A tesztkutak fúrása során részletes ásványtani, geokémiai és kőzettani elemzéseket végeztek, melyekkel pontosították a termálvízről és a visszasajtolása szempontjából kulcsfontosságú mélységi rezervoárkőzetekről rendelkezésre álló információkat. A szakemberek hidrogeológiai modellezést és a kutak egymásra hatását vizsgáló méréseket végeztek, ami segít eldönteni, hogy sűrűn telepített környezetben hol érdemes ilyen rendszereket létesíteni.   

Az újszegedi termálrendszerbe geokémiai monitoringrendszert telepítettek, amely segítségével kidolgozták az üzemeltetése során legnagyobb nehézségeket okozó vízkőképződés, illetve -kiválás megelőzésének és kezelésének optimális technológiáját.   

A kutatás-fejlesztési projekt eredményeként gazdaságosabbá és kockázatmentesebbé válik a geotermikus rendszerek kiépítése és üzemeltetése, ami elősegíti a megújuló, ezáltal környezetkímélő geotermikus energia hazai használatának minél szélesebb körű elterjedését - áll a közleményben.   

A Geotermikus Szolgáltató Kft. 2012 áprilisában alakult dél-alföldi, elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek, beruházások tervezésére, kivitelezésére és működtetésére, 1,5 milliárd forintos törzstőkével. A cég első két, uniós támogatással megvalósuló projektje - egy Szeged belvárosi és egy újszegedi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése - 2013 márciusában indult el, és 2014 augusztusát követően vált üzemképessé. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás tavalyi értékesítésből származó nettó árbevétele 157 millió forint volt, adás utáni vesztesége pedig 371 millió forint.   

A Hansa-Kontakt Inv. Kft.-t 2007. október 1-jén alapították, a társaság fő tevékenysége a logisztikai szolgáltatás és raktározás. A Kft. 2012-ben indította el geotermikus kutak fúrásával foglalkozó divízióját. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás jegyzett tőkéje 6,780 milliárd forint, a tavalyi értékesítésből származó nettó árbevétele meghaladta az 5 milliárd forintot, adózott eredménye az 1,14 milliárd forintot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 722 381 megtekintés

Videó: 48 932 772 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028447

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh