Az Agrárminisztérium (AM) a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési programban 15 000 eurónak megfelelő forintnyi, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére - közölte az AM szerdán az MTI-vel.

A 2,5 milliárd forint keretösszeggel megjelent - Mezőgazdasági kisüzemek támogatása felhívásban - támogatási kérelmet olyan őstermelők, mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók vagy szociális szövetkezetek nyújthatnak be, akiknek életvitelszerű tartózkodási helye, utóbbiaknál székhelye, már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségekben volt.  

A támogatás igényelhető eszközvásárlásra, gépbeszerzésre, ültevénytelepítésre, állatvásárlás vagy kézműves élelmiszerelőállító tevékenységükhöz kapcsolódó üzemfejlesztésre. A projektek megvalósítására kizárólag vidéki térségekben van lehetőség.  

Kiemelték, a támogatást igénylőnek igazolnia kell, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 3000 euró STÉ (Standard Termelési Érték), de legfeljebb 6000 euró STÉ értékű termelési potenciállal kizárólagosan rendelkezett, vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és termékfeldolgozásból. Példaként említették, hogy a 3000 eurónyi STÉ hozzávetőlegesen 2 hektár gyümölcsültetvényt, 1000 négyzetméteren zajló szamócatermesztést vagy mintegy 50 kecske tartását jelenti. Az STÉ számításához használható kalkulátor a nak.hu/ste-kalkulator oldalon érhető el.  

A támogatást igénylőnek az üzleti tervében vállalnia kell, hogy legkésőbb a Támogatói okirat hatálybalépésétől számított 4. év végére a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 euró STÉ üzemnagyságot vagy a mezőgazdasági termelésből és feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.  

A támogatás 15 000 eurónak megfelelő forint összegű, 5 évre nyújtott egyösszegű átalány támogatás, amelyet két részletben folyósítanak. A támogatási kérelem egyben kifizetési kérelemnek is minősül, így a Támogatói okirat kiküldése után a kifizető ügynökség automatikusan utalja a támogatás 75 százalékát. A fennmaradó összeget pedig az üzleti tervben vállalt kötelezettségek teljesítése esetén benyújtott kifizetési kérelemkor.  

A kötelező képzésen való részvételt a záró kifizetési kérelem benyújtásáig teljesíteni kell, amely a kedvezményezett számára térítésmentes. A felhívásra beérkező támogatási kérelmeket egyszerűsített kiválasztási eljárásrend alapján bírálják el. Előnyben részesülnek azok a projektek, amelyeknél például cél a magasabb élőmunka igényű termékszerkezet kialakítása vagy a megvalósítási hely valamely hátrányos helyzetű térségben helyezkedik el.  

A támogatási kérelmek benyújtására november 6-ától szakaszosan 2021. december 17-ig lesz lehetőség. A benyújtásra nyitva álló első szakasz november 20-áig tart, azonban a támogatási kérelmeket előreláthatólag 2021-ben is be lehet majd nyújtani. A pályázati felhívás a palyazat.gov.hu oldalon érhető el. A támogatási kérelmet kizárólag ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be a Magyar Államkincstár allamkincstar.gov.hu elektronikus felületén.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 721 megtekintés

Videó: 47 975 667 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888150

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh