A magyar vállalkozások harmada küzd munkaerő-gondokkal: nem találnak megfelelő embereket az üres pozícióikra. Aki megfelelő lenne, az is külföldre menne inkább.

Még mindig az jelenti a legnagyobb dilemmát a cégeknek, hogyan találjanak jó szakmunkásokat – ezt a munkakört a legnehezebb betölteni. Dobogós helyen végzett a Manpower felmérésében a gépkezelő és a mérnök is. A sorrendben őket az értékesítők, a vendéglátó-ipari személyzet, a sofőrök és a könyvelők követik. A jó informatikusok megszerzése is gondot jelent, de az adminisztratív, irodai és személyi asszisztensek, valamint a csoportvezetők is hiánycikknek számítanak a magyar munkaerőpiacon.

A felmérést már harmadik éve végzik Magyarországon. Míg tavaly a vállalkozások negyede, addig idén már a harmaduk (34 százalék) közölte, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. (Az arány globálisan, a vizsgált 41 ország átlagában is ugyanennyi lett.)

Érdekes jelenség, hogy miközben a megfelelő munkaerő megtalálása változatlanul nehéz, a munkaadók több mint fele – 56 százaléka – nyilatkozott úgy, hogy a szakemberhiánynak nincs, vagy csak alacsony befolyása van a cég működésére.

Ennek az oka G. Nagy Balázs, a Manpower üzletfejlesztési igazgatója (aki a cég Solutions üzletágának az ügyvezetője is) szerint az, hogy nagyon sok vállalkozás stagnálásra rendezkedett be, és így a működésüket nem befolyásolja, hogy nincsenek kiemelkedő „tehetségek” a csapatban. Ott gátolja az üzletmenetet a szakemberhiány, ahol komoly fejlesztésekre készülnek – ilyen cég viszont ma kevesebb van. Tavaly még máshogy látták a munkaadók: akkor 57 százalék vélekedett úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya súlyos, vagy közepesen nagy probléma.

Forrás: profession.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 737 042 megtekintés

Videó: 48 944 191 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030473

Jelenleg az oldalon

67
Online

Interreg CE1013 REFREsh