Három éven belül több ezer robot fog besegíteni Magyarországon a vendéglátásban és az egészségügyben a hazai fejlesztésű fertőtlenítő, felszolgáló és nővér robotokat is készítő Enjoy Robotics Zrt. szerint.

A robotok fejlesztésével, gyártásával, és forgalmazásával foglalkozó cég Fülesden építette fel 2500 négyzetméteres üzemét, amely az első magyar robotgyár. A társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a nemzetközileg is versenyképes hazai robotikai ipar hosszútávú fejlesztését célozta - hangsúlyozta Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója.   

Az MTI kérdésére elmondták, hogy eddig félmilliárd forintot fordítottak a beruházásra, és 70 millió forint pályázati támogatásból eszközöket vásároltak, napelemet telepítettek. Egy robot ára jelenleg 4 millió forint, az első prototípusok az idén, a második fél évben készültek el, a kisszériás sorozatgyártás pedig jövőre, év elején indulhat.   

Hangsúlyozták, a járvány világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében. A három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az asztalokhoz az ételeket és az italokat, miközben szórakoztatják is a vendégeket, köszönhetően egy magyar innovációnak.   

Csizmazia Tibor elmondta: a kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert. Egyetemi és szakmai partnereikkel két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre.   

Hozzátette: olyan kommunikációs rendszert építettek, melynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi piacra lépést a magyar robotgyártás számára - fejtette ki Csizmazia Tibor.    

Jelenleg "érdeklődő fázisban" van a piac - mondta, mindenki keresi a megoldást, hogyan lehetne a munkaerőhiányt megoldani, a költségeket csökkenteni, a vírushelyzet kihívásaira válaszolni. Már 3 éven belül számítanak arra, hogy minden városban lesznek robotok az egészségügyben és vendéglátásban.  Európában Magyarországgal azonos a helyzet, így a robotfejlesztéssel és gyártással európai szinten az elsők között vannak a vezérigazgató szerint.   

A fejlesztéseket a cégcsoport, külső vállalkozások, szakmai szervezetek és egyetemi partnerek segítségével valósították meg, nagyjából 35 ember dolgozott a projekten. A későbbiekben is erre támaszkodnak, csak a gyártáshoz terveznek alkalmazottakat felvenni. Pár éven belül óriásira nő a szolgáltatói robotikai piac és ezzel együtt a verseny is. Csak az oktatással történő szoros együttműködés biztosíthatja az iparág versenyképességének hátterét - hangsúlyozta.   

Elmondta, hogy a vendéglátás és egészségügyben alkalmazható robotok után az idősgondozás területén szeretnének segítséget nyújtani, melyen belül a robotok elláthatják az otthoni felügyelet és mérsékelhetik az idősek magányát.    

A cégcsoport tagjai között az Enjoy Robotics Zrt. vezetőként irányítja robotfejlesztést, gyártást a hazai és nemzetközi kereskedelemet. Az E-Szoftverfejlesztő Kft. feladata a szoftver- és robotfejlesztés, robotgyártás. Privát felhőjében szoftverei több ezer ügyfél, 3 ezermilliárd forint értékű adatát tartja nyilván, vagyongazdálkodással, iratkezeléssel foglalkozik.  Az E-Szoft Team Kft. helyszíni és távoli támogatást biztosít az egész ország területén az ügyfeleinek, telepíti és szervizeli robotokat. A Corvinext Kft. az Enjoy Budapest Café, a robot bemutató terem, gépjármű beállók, és kiszolgáló létesítmények tulajdonosa. Az Enjoy Apartman Hotel Zrt. 38 apartman és a robot kávézó üzemeltetésével támogatja a robotikai fejlesztéseket - ismertették.

Forrás: MTI