Kihirdette a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjeit az előzsűri bizottsága. Kategóriánként öt film és alkotó szerepel a listán; a legjobb nagyjátékfilm kategóriában A feleségem története, A játszma, a Külön falka, Az unoka és a Magyar Passió versenyez.

Az ünnepélyes díjátadó június 12-én a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa program által közösen rendezett Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, ahol a közönség is láthatja a jelölt filmeket - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.   

A korábbi gyakorlattal ellentétben idén a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottságába a Magyar Filmakadémia szekciói mellett kategóriánként egy-egy tagot delegált a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, valamint a Magyar Operatőrök Társasága (HSC).   

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén A feleségem története, A játszma, a Külön falka, Az unoka és a Magyar Passió versenyez. A legjobb rendező díjára Fazakas Pétert (A játszma), Deák Kristófot (Az unoka), Enyedi Ildikót (A feleségem története), Papp Gábor Zsigmondot (Bereményi kalapja) és Eperjes Károlyt (Magyar Passió) jelölték.    

A legjobb elsőfilmesnek járó díjra Deák Kristóf (Az unoka), Kis Hajni (Külön falka), a Lőrincz Nándor-Nagy Bálint páros (Legjobb tudomásom szerint), Fabricius Gábor (Eltörölni Frankot) és Fazekas Máté (Kilakoltatás) esélyes.   

A legjobb női főszereplő kategóriában Hámori Gabriellát (Legjobb tudomásom szerint), Mentes Júlia Virgíniát (Ida regénye), Mészáros Blankát (Kilakoltatás), Léa Seydoux-t (A feleségem története) és Molnár Piroskát (Bors néni) jelölték. A legjobb férfi főszereplő Thuróczy Szabolcs (Szia, Életem!), Eperjes Károly (Magyar Passió), Kulka János (A játszma), Mátray László (Attila, Isten ostora) és Dietz Gusztáv (Külön falka) közül kerül ki.    

Az operatőrök között Rév Marcell (A feleségem története), Nyoszoli Ákos (Külön falka), Maly Róbert (Az unoka), Nagy András (A játszma) és Dobos Tamás (Eltörölni Frankot) versenyez.   

A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltje Goda Krisztina Ida regénye, Pacskovszky József Kék róka, Vidnyánszky Attila Attila, Isten ostora, Novák János Bors néni, valamint Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című alkotása.    

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában a jelölések számát a bizottság az eredetileg tervezett háromról ötre emelte; a díjért az Egy mindenkiért, a Bereményi kalapja, a Triptichon: Esterházy János élete és öröksége, a Dívák és A bereki ember van versenyben. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül az Otthon, otthon (rendező: Nagy Anikó Mária és Szabó Attila), a Jankovicsok (Szabó Szonja), a 101. magyar népmese (Novák Tamás), A varázsló - Csernus Tibor festőművész (Surányi András) és a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk (László Gábor) kapott jelölést.   

A legjobb kisjátékfilm kategória öt jelöltje között van a Szelfi Egyetem (rendező: Bánszki Kristóf), a Diszkó Diktátor (Kőváry Dániel), a Magunk maradtunk (Kovács Ákos), az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert) és a Missing light (Török Előd). A legjobb animációs film kategóriában az Otthon (Rofusz Kinga), A piros veréb (Rofusz Ferenc), az ACID (Koós Árpád), a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek 12. rész (Miklósy Zoltán és Herkó Attila) és a Legendás család (Glaser Kati) című film száll versenybe.    

A legjobb tévésorozat kategóriában A mi kis falunk 5. évadának 18. része (Kapitány Iván és Lóth Balázs), a Doktor Balaton 1. évadának 80. része (Cibulya Nikol, Csicskár Dávid, Fazekas Csaba, Gergely Zoltán és Politzer Péter), valamint a Shakespeare/37 - Montague és Capulet (Magács László) közül kerül ki a győztes.   

A kategóriák győzteseiről a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással dönt. Az ünnepélyes díjátadó június 12-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz, ahol húsz kategóriában adják át a Magyar Mozgókép Díjakat.   

A Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9-től 12-ig a közönség a legfrissebb magyar filmeket láthatja Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 790 megtekintés

Videó: 47 975 747 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888153

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh