Rendkívülinek mondható, hogy 60 százalékos uniós támogatást nyerhetett Barcs 18 közintézményének geotermikus energiával megvalósuló hőellátásához - mondta György Zoltán, a csaknem egymilliárd forintos beruházást kivitelező Aquaplus Kft. ügyvezetője a projektindító rendezvényen csütörtökön.

Egy fúrótorony üzembeállításával indították el a beruházást, amelynek célja, hogy a helyi hőszolgáltató, a Dalkia Energia Zrt. révén a Somogy megyei település 18 közintézményének hőellátása geotermikus energia felhasználásával valósuljon meg. A beruházáshoz az önkormányzattal összefogó sándorfalvai Aquaplus Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft. biztosítja a 40 százalékos önerőt, amelyhez 561 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást sikerült nyerni.

György Zoltán elmondta: a beruházással az önköltség törlesztéséig, 6-10 évig 20, hosszú távon pedig 40-50 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. A beruházással a közintézmények fűtési, illetve használati melegvíz-igényének 70-90 százalékát tudják kielégíteni, éves szinten 17 ezer gigajoule hőmennyiség környezetkímélő és energia-hatékony előállításával.

Karvalics Ottó (Fidesz) polgármester arról beszélt, hogy a jövőben a kút teljesítményétől függően további fejlesztéseket szeretnének végrehajtani, újabb intézmények, vállalkozások, sőt a lakosság számára is biztosítva fűtési energiát. Hozzátette az önkormányzat szeretné újabb pályázati források elnyerésével tovább korszerűsíteni az energiaellátást, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeit.

A rendezvényen felszólalók kiemelték hogy az új rendszer kiépítése nemcsak gazdaságossági, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös a térségnek. Hozzájárul a megye megújulóenergia-felhasználásának megduplázásához, ami az Európai Unió középtávra szóló elvárásai között is szerepel.

A beruházás részeként egy 1600 méter mély termelőkutat és egy 750 méter mély visszasajtoló kutat létesítenek majd, 75 fokos vízre alapozva az új hőellátórendszert. A projekt a tervek a és remények szerint 2013 őszére, vagyis a következő fűtési szezonra megvalósul, és a gázfűtési rendszertől függetlenül is üzemeltethető lesz.

A kivitelező termál-energetikai vállalkozás az elmúlt években az ország számos pontján – többek között Zalaegerszegen, Kisteleken, Mezőberényben, Mórahalmon - létesített már hasonló, termálvízre alapozott közszolgáltató rendszert.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 753 216 megtekintés

Videó: 48 953 030 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032174

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh