Negyedik alkalommal került megrendezésre Komlón a térség bányászainak hagyományos találkozója. Az idei rendezvény egyik újdonsága a családon belüli három generáció tudására alapozó város- és bányatörténeti vetélkedő volt.

Az emléknap eseményeit – a Bányász Emlékekért Egyesület Aknamélyítős Tagozatának szervezésében – a Kossuth-bányai altárónál elhelyezett emléktábla megkoszorúzása vezette fel. Kiffer Péter, az aknamélyítős tagozat elnöke ünnepi beszéde és a tisztelet koszorúinak elhelyezése után, a bányásztalálkozó résztvevői a Városház térre vonultak, ahol szakközépiskolások mazsorett-csoportjának bemutatóját tekinthették meg.

A Városháza nagytermében – a Nyugdíjas Könyvbarát Kör verses összeállítását követően – Polics József polgármester köszöntötte a bányásztalálkozó résztvevőit. A városvezető beszédében hangsúlyozta, hogy fontos a város számára ez a rendezvény, hiszen azt az időszakot idézi, amelynek valójában Komló a létét köszönheti.

A jövővel kapcsolatban kifejtette: „Nagy lehetőség, hogy 25 év után, a Nemzeti Energiastratégiában a szén, a feketeszén is szerepet kapott. Ez csak egy szelete lehetőségeinknek, ezt azonban nekünk kell megtölteni tartalommal. Ha megmarad az összefogás, akkor eredményeket fogunk elérni, hiszen Komló és környéke élni akar, és azt szeretné, hogy ismét a bányászok mutassák a jövőt, még ha ez a pillanat nem is egyik napról a másikra fog bekövetkezni – hangsúlyozta Polics József.

A megnyitó beszédet követően – a bányászkonferencia keretében – Bányászat a Mecsekben címmel, a szénbánya fő veszélyeiről, majd a sikondai szanatóriumról hallgathattak meg ismertetőt a résztvevők.

A programban egy régen várt kiadvány bemutatójára is sor kerülhetett. Dénes Gizella: Harminc ezüst című könyvét, a Pro Pannónia kiadó igazgatója, Szirtes Gábor mutatta be a jelenlévőknek.

Ezt követően dr.Grünwald Géza újságíró által koordinált város- és bányásztörténeti vetélkedőn, három generációból összeállított csapatok bizonyíthatták felkészültségüket Komló és a bányászat kapcsolatának témakörében. Az unokák, apák, nagyszülők kiélezett versengésében Zobák csapata végzett az élen.

A találkozó a Béke Hotel kerthelyiségében folytatódott, ahol Jégl Zoltán vezetésével – „Beszéljük meg szaktársak” elnevezéssel – közös emlékezésre, eszmecserére került sor, miközben civil csoportok kulturális műsorát tekinthették meg a résztvevők.

A bányásztalálkozó záró gondolatait idén Grünvald Mátyás bányamérnök mondta el.

A szónok beszédében elégedetten nyugtázta, hogy a találkozó – a korábban megfogalmazott céloknak megfelelően – a bányászhagyományok őrzéséről, ápolásáról és annak továbbörökítéséről is szólt, amihez az egykori bányászokon kívül sok, bányához nem kötődő városlakó is csatlakozott.

Visszapillantásában a már több mint 12 éve eltemetett a komlói bányászatot idézte fel, nem tagadva a város, de elsősorban a bányászok és a bányavezetők felelősségét a tárgyi emlékek megőrzésének elmulasztásában.

„A mai napig rejtély – fogalmazott a szónok -, hogy abban a városban, ahol a hatvanas években 14 akna szolgálta a bányászatot, naponta több ezer bányász kiszállását, 6-8 ezer tonna szén kiszállítását biztosította, – az utókorra nem gondolva – egyetlen aknatorony sem maradhatott fenn. Az, hogy a 4598 m hosszú kötélpályából egyetlen szakaszt sem mentettek meg ipari műemlékként, fájó; a több mint 6 km hosszú altárói vágatszakasz betömedékelése pedig egy földalatti bányamúzeum lehetőségétől fosztotta meg a várost.

Az pedig nevetségesen szomorú, hogy Komlón ma is látható kis csilléket más bányásztelepülésről kellett beszerezni.

Ugyanakkor – Grünvald Mátyás szerint – néhány éve elindult valami, legalább hagyományőrzésben felzárkóztunk a hasonló bányavárosokhoz. A 2009-es bányásztalálkozó óta szaporodtak a bányászati események. Új és újabb emlékhelyek kerültek kialakításra. Előremutató az is, hogy a közelgő Komlói Napok programsora a jövőben ismét a „Bányásznap”elnevezést viselheti.

A szónok, záró gondolatai között – a bajbajutott társait mentő, a korabeli hős bányászok példáján keresztül – a bányász-szolidaritás hagyományára, annak szükségességére, a jelenkori összefogásra hívta fel a figyelmet.

Az idei bányásztalálkozó – a Komlói Bányász Hagyományőrző Fúvószenekar tolmácsolásában – a Bányászhimnusz hangjaival záródott.

A 4. Komlói Bányásztalálkozó szervezésében Komló Város Önkormányzata, a Bányász Emlékekért Egyesület Aknamélyítős Tagozata és a Komlói Bányász Nyugdíjas Szakszervezet vett részt.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 927 megtekintés

Videó: 48 294 041 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920131

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh