Május 29-ig lehet jelentkezni a kulturális filmek fesztiváljára helyi magyar kultúra és portréfilm témában.

A helyi magyar kultúrát feldolgozó versenyfilmeket Magyarországon, a Kárpát-medence és a világ magyarok lakta területein kell forgatni. A versenyfilmek készítésének ideje 2000. január 1-től 2022. május 29-ig terjedhet, a filmek maximális terjedelme 330 másodperc lehet - olvasható a fesztivál honlapján.

A versenyfilmek segíthetnek megérteni a helyi magyar kultúra, azon belül is a hagyományok és a táji értékek szerepét a magyar kultúrában, felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a helyi magyar kultúra, a táji értékek és a kulturális hagyományok megőrzése kulcsfontosságú. A portréfilm egy vagy több, helyben élő/élt magyar személyről szólhat, aki a helyi magyar kultúra értékeit pozitívan jeleníti meg - írják.

A versenyfilmeket videó, filmes és/vagy számítógépes, illetve bármilyen animációs technikával készíthetik a pályázók.

Pályázni egyénileg vagy csoportosan lehet, érvényesen jelentkezhet minden 18. életévét betöltött természetes személy, valamint jogi személyek (szervezetek) is. A versenyben való részvételhez szükséges jelentkezési lapot online kell beküldeni május 9-től május 29-ig a fesztivál weboldalán.

A közönség szavazása május 29-től július 3-ig tart. A zsűri a legtöbb közösségi aktivitást elért és a versenykiírásnak megfelelő, maximum 30 darab videót értékeli, valamint a közönség maximum 2 filmet is a döntőbe juttathat.

A döntősnek minősülő alkotók és versenyművek részt vehetnek a díjátadáson és a kapcsolódó eseményeken augusztus 4. és 7. között Tállyán.

A verseny fődíja 1 millió forint, a második helyezett 500 ezer forintban, a harmadik helyezett 250 ezer forintban részesül. A közönségdíjazott 300 ezer forint, a legjobb operatőr 800 ezer forint jutalmat vehet át.

A pályázat további részletei a 8.kultfilm.hu oldalon olvashatók.

Forrás: MTI