Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja - írta az Agrárminisztérium (AM) az MTI-nek pénteken küldött közleményében.

Hozzátették: a végtelen puszta "elragadó varázsát" felfedezhetik gyalogosan, szekérrel, kisvonattal, e-kerékpárral vagy csónakkal, de elektromos kisbusszal, esetleg terepjáróval is.    

A Hortobágyi Vadasparkban találkozhatnak az igazi vad Hortobággyal: farkasokkal, vadlovakkal, rekonstruált őstulokkal, keselyűkkel, pelikánokkal, sasokkal és számtalan vízi és ragadozó madárral. A szafari túrákon részt vevők testközelből láthatják a különleges vadlovakat.    

A Hortobágyi-halastavak gyalogosan és kisvonattal bejárva is feltárja szemünk előtt a Hortobágy gazdag vízi és parti madárvilágát - fogalmazott a tárca. Kócsagok és más gémfélék, gulipánok, szerkők, nyári ludak, bíbicek, parti madarak, kárókatonák, de a ritka batlák és kanalasgémek is fészkelnek a területen - sorolták.    

A halastavaknak gazdag a növényvilága is. Lépten-nyomon találhatunk védett és csodálatos sárga színű tündérfátyolt, vagy a fehér virágú tündérrózsát. A területen kerékpározni is lehet, melyhez kölcsönzési lehetőség biztosított - fűzték hozzá.   

Mint írták, a puszta vadállatai mellett megcsodálhatjuk a végtelen rónaságon ma legelő szürke marhák, nóniusz lovak és rackajuhok csapatait. Bejárhatjuk szekéren a puszta egy szegletét, ha felkeressük Mátán a Mátai Ménes telephelyét, ahonnan egész évben indulnak a szekérprogramok. A program során találkozhatunk nemcsak az őshonos magyar háziállatokkal, de az őket vigyázó hortobágyi pásztorokkal, és a puszta ötössel nyargaló csikóssal.     

Az őshonos nagytestű legelő állatokon túl a tanyasi udvar egyéb apró jószágait is bemutatja a Pusztai Állatpark, ahol állatsimogató várja a kisebbeket.  Bejárhatjuk csónakkal a Hortobágy-folyó egy rövidke szakaszát, a Kilenclyukú híd környékét. S aki a víz felett szeretne sétálni, annak is teljesülhet vágya. Látogasson el a nemzeti park Tisza-tavi tanösvényére, a Vízi Sétányra, amely Poroszlóról kishajó járatokkal érhető el - tette hozzá a tárca.    

A minisztérium kitért arra, hogy nyáron folyamatosan elérhetőek a naplemente szafari túrák, e-bike kerékpártúrák, gyalogos, vagy kisvonatos madarász túrák. Az augusztus egyik szenzációja, a Perseidák-meteorraj látványos csillaghullást eredményező megjelenésére szervezett Hullócsillagok éjszakája programsorozat várja azokat, akik az esti, fényszennyezésmentes hortobágyi égboltot szeretnék megcsodálni.    

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi körzetei között a Tiszakürti Arborétumot nem érdemes kihagynia azoknak, akik Kecskemét, Lakitelek, Tiszakécske, vagy Cserkeszőlő térségében töltik a vakációt. A Tisza-ártér védett parkjában tehetnek kellemes sétát, megismerhetik a híres angolpark építő Bolza család Tisza-parti birodalmának ékkövét.   

Szatmári kalandozásaik során érdemes felkeresni Cégénydányádon a Kende-Kölcsey család egykori birtokát, ahol kastélytörténeti kiállítás, illetve a park több mint 180 éves platánfája, az Öreg Hölgy várja az érdeklődőket, melynek hírneve kialakulásában nem kis szerepe volt az Év fája megmérettetésnek - fogalmazott az Agrárminisztérium.    

A Kaszonyi-hegy tanösvényen, Barabás település határában az Alföld vulkánján járhatunk, ahonnan szép időben csodálatos panoráma nyílik a Kárpátok előterére, kirajzolódnak innen a Róna-havas és a távolabbi Máramarosi-havasok vonulatai is - hívta fel a figyelmet a tárca.    

A beregi és nyírségi lápok a régi földtörténeti korok hidegebb klímához szokott élővilágának máig fennmaradt menedékei, s a régi folyómedrekben tudtak kialakulni. Felfedezhetik a Kokad határában található Daru-lápot, mely Debrecentől csupán egy "daruugrásra" található - olvasható a közleményben.    

A nemzeti park eseményeit a www.hnp.hu/turizmus oldalon követhetik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 361 megtekintés

Videó: 47 967 088 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887459

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh