Jogerősen, másodfokon is pert nyert Dr. Darvasi Csilla bonyhádi ügyvéd. Ügyfele, egy szintén bonyhádi férfi szabad-felhasználású, devizaalapú hitelt vett fel, ennek fedezete a lakótelepi lakása volt.

A férfi két évig pontosan törlesztett, majd jelezte a pénzintézet felé, hogy a lakását szeretné eladni. A banknál többször elmondták neki, akkor szóljon, ha meg van a vevő és a pénz. A férfi szólt is, megvan a vevő, sőt az adásvételi szerződést is megkötötték, de a lakásvásárló is csak hitelből tudja a vételárat kifizetni. A bank válasza az volt, semmi gond.

Ezt követően ügyvédi letétbe helyezte a vásárló bankja a vételárat ami 6,5 millió forint volt.

Közben a férfi többször is kérdezte a banktól, pontosan mennyi is a tartozása, de erre mindig azt a választ kapta, majd a végén elszámolnak, hiszen az árfolyam naponta változik. Amikor már minden szerződést megkötöttek, ismét bementek együtt a férfi bankjába: mondják meg, mennyi a tartozás, szeretnék azt végre kifizetni, hogy tehermentes legyen az ingatlan.

A pénzintézet ügyintézője kiállított egy igazolást arról, hogy 14 ezer 722 euró a tőke, 58,25 euró a kamat és 289.46 euró az előtörlesztési díj. Viszont nem tudta megmondani mindez mennyi forintban, arra hivatkozott, hogy majd másnapra lesz meg az árfolyam. Másnap azt mondta, a hátra lévő tartozásuk 4 millió 820 ezer forint. Az ügyvéd azonnal át is utalta az összeget, ami 2012. július 1-én a bank számlájára meg is érkezett.

Abban maradtak, a földhivatalnál a jelzálogjog törlését napokon belül rendezi a bank. Teltek a hetek. Szeptemberben a bank képviselője a férfi személyes érdeklődésére elmondta, nem is fogják a jelzálogjogot törölni addig, amíg újabb 500 ezer forintot be nem fizet, mert június vége óta az árfolyamváltozás miatt a tartozás összege ennyivel emelkedett. A jelzálog miatt az új tulajdonos viszont nem csak, hogy nem tudott a lakására tulajdonjogot szerezni, de a bankja sem tudta a saját jelzálogjogát bejegyeztetni, mert annak a fedezete szintén a lakás lett volna.

Ekkor került a "képbe" dr. Darvasi Csilla, a bonyhádi férfi ügyvédje, aki elmondta, a pénzintézet arra hivatkozott, azért kell újabb félmillió forintot befizetni, mert június végén nem a megfelelő nyomtatványon adták be a kérelmüket, melyen a felvett hitelt rendezték volna.

Az ügyvédnő peren kívül próbált megegyezni a bankkal, eredménytelenül. Ekkor fordult a bonyhádi bírósághoz, jognyilatkozat pótlása iránti pert indítva. Kérte a bíróságtól, hogy törölje az ingatlanról a bank jelzálogjogát.

Az elsőfokú eljárás azzal zárult, hogy a bíróság helyt adott a keresetnek és semmisnek nyilvánította azt a kitételt a bank általános szerződési feltételeiben, hogy csak formanyomtatványon lehetett beadni a kérelmet, illetve, hogy csak 30 nap eltelte után fizethették volna be a tartozást. A Polgári Törvénykönyv ugyanis kimondja, a tartozás bármikor kifizethető.

A bank fellebbezett, másodfokon, a Szekszárdi Törvényszék - immár jogerősen - ismét az ügyfélnek adott igazat. Indoklásában az is szerepel, a bank többszörösen megsértette az együttműködési kötelezettségét, hiszen az említett formanyomtatványt bármikor az ügyfél kezébe nyomhatta volna, hiszen ő többször is jelezte, ha eladja a lakást, annak az árából egyből fizeti a felvett hitelt.

Forrás: teol.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 746 939 megtekintés

Videó: 48 950 541 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031715

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh