Az ombudsman szerint az ivóvíz-szolgáltatást teljesen akkor sem lehet megszüntetni, ha a magánszemély nem fizeti ki a díjat; Szabó Máté az alapvető szolgáltatás biztosításával kapcsolatos jogszabályok pontosítását javasolja a vidékfejlesztési miniszternek.

Az ombudsman az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében annak a véleményének adott hangot, hogy a vízszolgáltatás legfeljebb időben és mennyiségében korlátozható. A vízszolgáltatás szabályainak megvizsgálását és pontosítását azért kéri, mert a hatályos rendelkezések értelmezése a gyakorlatban problémát jelent, ami a tisztességes eljáráshoz való jogot és a jogbiztonságot sértheti.

Szabó Máté egy konkrét esetre utalva arról írt, hogy az egyik vízmű a díjfizetésben elmaradt fogyasztónak leszereltette a vízóráját, ám ezzel gyakorlatilag megszüntette a szolgáltatást is. Az ombudsman azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy "a vízszolgáltatás teljes szüneteltetése kizárólag termelési célú felhasználásnál lehetséges, de például a gyermekvédelmi vagy egészségügyi intézményeknél nem".

Arra is rámutatott: olyan alapvető, minimális közszolgáltatásról van szó, amelynek megfelelő szintű biztosítása végső soron állami feladat és közérdek. Az ombudsman ezért azt is javasolja, hogy azok számára, akik nem képesek megfizetni a díjakat, találjanak más - például szociálpolitikai - megoldásokat az ivóvíz biztosítására.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 208 522 megtekintés

Videó: 47 342 341 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6758248

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh