Újabb pertársaság támadja meg a bíróságon az AXA Bank szerződéseit. A második csoport több mint száz adósból áll, és a hiteleik összege meghaladja a négyszázmillió forintot. Az első társaság pere jelenleg is zajlik. – A harmincból tizenkét szerződés eleve semmis lehet, mert nem szerepel rajtuk elég aláírás – állítja a csoport jogi képviselője.

Még ebben a hónapban több mint száz adósból álló pertársaság támadja meg az AXA Bankot a bíróságon – tudta meg a Magyar Nemzet Bense László Erik ügyvédtől. A szakember már jelenleg is képvisel egy AXA-s pertársaságot, amelynek első tárgyalása március elején zajlott a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyvéd a lapnak elmondta, hogy az új pertársaság beadványát a bíróság kénytelen lesz kiemelt jelentőségű ügyként kezelni, mivel a pertársak vitatott hiteleinek összege meghaladja a 400 millió forintot. Ez többek között azt jelenti, hogy a szokásosnál gyorsabban zajlanak a folyamatok, a bíróságnak például két hónapon belül ki kell tűznie a tárgyalást. A már működő AXA-pertársaság kapcsán az ügyvéd elmondta: nemrégiben olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a bíróság elutasította a társaság keresetét, de ez nem igaz. A bíróság csupán hiánypótlásra szólította fel őket. A szükséges dokumentumok csatolása után a per folytatódik. Jelenleg az adósok meghallgatása zajlik. Mivel a társaságnak az ország egész területéről vannak tagjai, mindenkit az otthonához legközelebb eső bíróságon hallgatnak meg.

Harmincból tizenkettő megnyertnek tekinthető

Bense László Erik optimistán nyilatkozott a per kilátásairól. Állítása szerint a harminc tagból álló első AXA-pertársaság hitelszerződései közül tizenkettő már eleve megnyertnek tekinthető. Az ügyvéd ezt az állítását arra alapozza, hogy ezeken a szerződéseken csupán egy aláírás szerepel, és a törvények szerint a kontraktus csak akkor érvényes, ha legalább két vezető beosztású személy írja alá a fióktelep részéről. Az ügyvéd elképzelhetőnek tartja, hogy ezeket az ügyeket a bíróság elkülöníti majd a többi adósétól, de ez nem jelenthet gondot, mivel állítása szerint a többi szerződés is ezer sebből vérzik. Bense László Erik szerint a szerződések többek között azért tisztességtelenek, mert a hitelintézet egyoldalúan, indokolatlanul emelte az ügyleti kamatokat és a kezelési költségeket.

Ha a pertársaság nyer, az ügyből elszámolási jogvita lesz

Ha a pert a társaság nyeri, akkor Bense szerint az ügy elszámolási jogvitává alakul át. Ha a bíróság azt mondja ki, hogy érvénytelenek a szerződések, mert jogszabályba vagy jó erkölcsbe ütköznek, esetleg tisztességtelen feltételeket tartalmaznak, akkor vissza kell állítani az eredeti állapotot. Úgy kell eljárni, mintha meg sem kötötték volna ezeket. Vagyis abban az esetben, ha valaki 2006-ban kötött szerződést a hitelintézettel, tízmillió forintot vett fel, és eddig hatmilliót törlesztett, akkor az eljárás szerint az adósnak tízmillió forintot kell visszafizetnie, a banknak pedig hatmilliót kell visszaadnia az ügyfelének. Tehát a tartozás négymillió forintra rúg. Erre a tartozásra azonban a bíróság akár tízéves részletfizetési lehetőséget is adhat.

Forrás: mno.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 566 megtekintés

Videó: 48 305 239 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921306

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh