Rohamosan nő a Magyarországról Ukrajnába küldött gáz mennyisége, a hazai tárolók töltése azonban lehetne gyorsabb is. A lassúságot nem elsősorban az ukrajnai kivitel, hanem az okozza, hogy nem túl vonzóak a tárolás feltételei. A MEKH azonban közbelépett.

Már napi 9,2 millió köbméter (320,3 millió megajoule) földgáz megy ki Magyarországról Ukrajnába, majdnem négyszer annyi, mint a szállítás május 20-i indulásakor, de még a 2013-as reverz szállítás napi csúcsmennyiségénél is több. A kiszállított mennyiség az elmúlt napokban már nagyjából kétszer akkora volt, mint amennyi a hazai földalatti tárolókba bekerült. Attól azonban, hogy nőtt a kivitel, nem csökkent a télre történő, magyarországi tartalékolás. Mégis felmerülhet, hogy szerencsés-e olyan időszakban Ukrajnába exportálni, amikor a hazai betárolásra kellene összpontosítani.

A kép csak a hazai felhasználás, ki- és betárolás, valamint a import és export egybevetésével lehet teljes. Ez utóbbiak fő számai a következők: Ukrajna felől tegnap 652 MJ gáz érkezett, a mennyiség öt napja finoman csökken. Ausztria felől viszont naponta egyre többet kapunk, már a 430 MJ-t közelítjük, vagyis lehet, hogy valamilyen arányban ez az import az ukrajnai kivitel forrása. Ahogyan kicsit a romániai is: onnan május elején még napi 4 millió MJ érkezett, ami mostanra napi 10 millió MJ-ra nőtt. Horvátországba viszont exportálunk keveset.

A Világgazdaság információi szerint az ukrajnai kivitel a Gaz de France-hoz köthető. A társaság olyan hazai kereskedőtől jut a gázhoz, amely maga is egy másik, szintén magyarországi társaságtól vásárol, stabil feltételekkel.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) tárolóiban június 15-én 16,7 százaléknyi gáz volt, míg éppen egy évvel korábban 22,1 százaléknyi. Abból kiindulva, hogy a négy hazai létesítmény együtt 4,43 milliárd köbméter (mobil) gázt tárolhat, a 16,7 százalékos töltöttség 740 millió köbméternyi gázt jelent. Ez több a folyó gázévre előírt, 615 millió köbméteres biztonsági készletnek, de a mennyiséget a július 1-jén induló gázév kezdetére már 915 millió köbméterre kell növelni. Bár ez teljesíthetőnek látszik, kérdés: ha a betárolt gáz kizárólag biztonsági készlet, akkor hol vannak a kereskedelmi tartalékok?

Úgy tűnik, a kereskedők vonakodnak a tartalékolástól. A szállításon felül fizetniük kell az országba való ki- és belépésért, majd négyféle okból kell a zsebükbe nyúlniuk a tároláskor: külön a kitárolásért, a betárolásért, a kapacitás-lekötésért és magáért a tárolásért is. Piaci vélemények szerint lenne mit egyszerűsíteni és olcsóbbá is tenni a tárolás díjrendszerén. Nem csoda, hogy az MFGT a napokban, rövid időn belül már másodszor aukcióztatta szabad kapacitásait, mert elsőre nem, vagy csak részben talált rájuk bérlőket. Az aukciók eredményére és a tárolók töltésére vonatkozó kérdéseinkre még nem kaptunk választ.

A MEKH megkönnyítette a betárolást

Úgy tűnik, hogy javulni fognak a tárolás feltételei. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletet adott ki a szolgáltatás minőségének javítása és az ellátásbiztonság javítása érdekében.

A MEKH-től kapott tájékoztatás szerint a rendelet lényeges eleme, hogy július 1-től az eddiginél jelentősen, 56 százalékkal csökken a gáz éves tárolói belépési díja, és 28 százalékkal olcsóbb lesz az import és a hazai belépési pontok használatáért elkérhető legmagasabb éves díj is.

Viszont pórul jár (ez nem a hivatal megfogalmazása), aki ki akarja vinni a gázát, mert a kilépési pont éves tarifája 116 százalékkal nőhet.

Forrás: vg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 690 273 megtekintés

Videó: 48 902 347 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022938

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh