A 2018-as magyarországi győztes pécsi mandula a 2019 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, háromszor pedig elsőként végzett magyar fa. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik helyen végzett 13 ország fái között.

Az örök megújulás szimbóluma, a Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a látogatókat. A mandulavirágzás Janus Pannonius püspök 1466-ban, egy mandulafáról írt verse óta az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a dél-magyarországi városban. A fehér sziklákon álló, szelekkel dacoló matuzsálemről már 100 éve is szeretettel írtak, de a csodálatos panoráma, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának összefonódása teremt meg itt, azóta is sokakat rabul ejt.

A 2019-es Európai Év Fája verseny szavazás február 1-én indul és csak 1 hónapig lehet majd szavazni. Addig is megismerhetjük a havi-hegyi mandulafa vetélytársait az európai szavazó oldal böngészésével. Szükség lesz minden baranya megyei természetkedvelő szavazatára, de természetesen minden hazai és külhoni mandulafa kedvelő voksa is sokat jelent majd.

Az Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány azért hozta létre, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére. Az Év Fája címet 2018-ban izgalmas küzdelem után a pécsi havi hegyi mandulafa nyerte el, 4779-en adták rá voksukat. Több mint ezer szavazattal előzte meg a második helyezettet, Fák a Rómain (Budapest, III. kerület) 3719 szavazat. A versenyen 35 jelölt indult, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 12 döntőst. A győztes pécsi mandula egy csavarodott törzsű, 135 éves fa, ami a Havi-hegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

2002-ben Csehországból indult az Év Fája verseny, az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére, Magyarországon 2010-ben rendezték meg először. Az Európai Év Fája versenyt 2011-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon. A versenybe az országos győztesek automatikusan kerülnek be, a szavazás minden év februárjában zajlik, az eredmény márciusban derül ki. A versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, mely az Ökotársból és 5 további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll. A résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett. A szervezők várják a többi európai ország csatlakozását is.

Forrás: ev faja magyarorszag

Fotó: Svastits Photography

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 651 449 megtekintés

Videó: 48 853 456 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015179

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh