Rex Tillerson amerikai külügyminiszter fogadása jelenleg nem szerepel Vlagyimir Putyin orosz elnök napirendjén - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

Peszkov ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen találkozókat az elnöki hivatal nem szokta előre bejelenteni, és emlékeztetett rá, hogy az amerikai diplomácia vezetőjének hivatalos házigazdája Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lesz. Tillerson a tervek szerint szerdán keresi fel az orosz fővárost.   

Az amerikai külügyminiszter munkalátogatását megelőzően kiéleződött a feszültség Moszkva és Washington között, miután az Egyesült Államok péntekre virradóra katonai csapást mért Oroszország szövetségese, Szíria egyik légi bázisára.   

Peszkov hétfőn kijelentette: az amerikai fél ezzel azt bizonyította be, hogy nem kíván együttműködni a szíriai helyzet rendezésében. A szóvivő úgy vélekedett, hogy ennek egyetlen fóruma a genfi folyamat lehet, és hogy a visszatérés Bassár el-Aszad szíriai elnök leváltásának követeléséhez nem visz közelebb a megoldáshoz.   

Elmondta, hogy mivel Moszkva nem értesült ellene irányuló új amerikai szankciókról, nem tud beszámolni lehetséges ellenlépésekről sem. Ezzel Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet azon kijelentésére reagált, amelyben az Aszad-kormány támogatása miatt új gazdasági büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Oroszországgal szemben.

Forrás: MTI / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 683 101 megtekintés

Videó: 48 894 474 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022042

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh