A Rzeczpospolita lengyel napilap főszerkesztője, Tomasz Wróblewski benyújtotta lemondását. Ennek oka a lapban megjelent cikk, miszerint Lech Kaczynski lengyel elnök Szmolenszk környékén lezuhant repülőgépe roncsain állítólag trotilnyomokat találtak. A robbanóanyagos verziót rövidesen cáfolta a lengyel ügyészség, a cikk azonban felkavarta a lengyel társadalmat.

A két évvel ezelőtti katasztrófa témája máig nem tűnik le napirendről Lengyelországban. És ez érthető, hiszen nem mindennapi eset, hogy az állam vezetőivel ilyesmi történik meg. Az ilyen tragédiákra általában sokáig emlékeznek. Az elnöki Tu-154-es szmolenszki katasztrófája egyfajta aprópénz lett a nem egészen tiszta politikai játékban. Jaroslaw Kaczynski ellenzéki vezető – az életét vesztett elnök fivére – élesen bírálta a kormányt, „óriási hazugsággal” vádolva azt, és azonnali lemondására szólította fel a kormányt.

Donald Tusk miniszterelnök azzal válaszolt, hogy képtelen felfogni, miként lehet egy társadalomban élni olyan emberekkel, mint Kaczynski. „Megengedhetetlen, hogy az ellenzék vezetője, a sajtó alaptalan feltételezéseire építve, ilyen nyilatkozatokat tegyen” – hangoztatta a kormányfő. Az újság már este cáfolatot tett közzé. A provokáció mechanizmusa azonban már beindult, a társadalom felzúdult, a lengyel ügyészek pedig követelésekkel léptek fel az orosz féllel szemben. Később szmolenszki utazást követeltek maguknak lengyel szakértők is. A repülőgép roncsainak vizsgálata azonban nem adott semmit, ami egyébként várható volt.

Edmund Klich – Lengyelország képviselője az Államközi Légiközlekedési Bizottságnak a tragédia okfeltáró bizottságában – ezzel kapcsolatban elmondta.

„Szörnyűségesnek tartom a kialakult helyzetet. Ez politika. Azonban azt hiszem, Tusk nyilatkozata megalapozott, mert az országot a szakadás szélére vezették, és már semmi jelentősége sincs annak, hogy milyen újabb bizottságok vesznek részt a vizsgálatban: Lengyelország lakosságának 36% azt hiszi, hogy ez merénylet volt, és csak 4%-uk van bizalommal a folytatott vizsgálat eredményei iránt.”

Az Oroszország Hangjának adott interjújában kifejtette véleményét Jurij Szolozobov, a Nemzeti Stratégiai Intézet nemzetközi projektek ügyében illetékes igazgatója.

„A roncsokon állítólag nagyon furcsa vegyületet találtak. Nitroglicerint, amely a legkisebb érintéstől, már nem is beszélve a repülőgépre jellemző rázástól rögtön robban, és trotilt találnak jóval azok után, hogy a két ország szakértői a szó szoros értelmében minden egyes molekulát átvizsgáltak. És a Kaczynski elleni merénylet témája váratlanul abban a pillanatban merül fel, amikor a lengyel-orosz viszony ha nem is virágkorát éli, de új impulzust kapott a rendezéshez.”

Az ügyben egyelőre korai lenne pontot tenni. A lengyel katonai ügyészség kijelentette, hogy szakembereinek még egy félév kell ahhoz, hogy megállapítsák: volt-e a repülőgép fedélzetén robbanóanyag vagy sem. Meglehet, az ügyészség következtetései után az összeesküvés-elmélet híveinek feje ki fog tisztulni.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 752 772 megtekintés

Videó: 48 952 710 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032124

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh