Vasárnap is folytatódtak a tiltakozó megmozdulások Németországban a nukleáris hulladékot szállító, úgynevezett Castor-szerelvény útja miatt.

Egy 1995-es német-francia megállapodás értelmében a német atomerőművekből származó hulladék a franciaországi La Hague-ban kerül újrafeldolgozásra, majd az újrafeldolgozott radioaktív anyagot a németországi Gorlebenben tárolják. Azóta több mint tíz alkalommal került sor rendkívül heves tüntetésekre, a tavalyi németországi tiltakozó megmozdulások azonban - több mint 50 ezer tüntetővel - minden korábbi méretet felülmúltak.

A veszélyes hulladékot, illetve elhasznált radioaktív fűtőelemeket összesen 11 Castor-tartályban szállító szerelvény csütörtökön indult útnak Franciaországból, de a vonatot már az ottani tüntetők is feltartóztatták. A szerelvény pénteken délelőtt lépte át a francia-német határt. Útját több német tartományban is heves tüntetések kísérték, a tiltakozók különböző blokádakciókkal igyekeztek akadályozni a szerelvény előre haladását.

Több helyütt a sínekhez láncolták magukat, másutt a vasúti síneket szedték fel, olykor pedig élő láncot alkotva igyekeztek akadályozni a szerelvény útját. A rendőrség már szombaton meglehetősen brutálisan lépett fel a tiltakozókkal szemben, akik közül több mint százan megsebesültek. Vasárnapra virradóan pedig csaknem 1000 tüntetőt - a vonat útjának felszabadítása érdekében - átmenetileg őrizetbe vett.

A tüntetések miatt a szerelvény rendkívül lassan halad előre az alsó-szászországi Gorleben felé, értesülések szerint még soha nem haladt olyan lassan, mint most. A tiltakozó megmozdulások vasárnap este is folytatódtak, sőt a tüntetők közölték, hogy éjszaka sem tágítanak. Ezért a hatóságok nem merték megjövendölni, hogy a szerelvény mikor éri el a Gorlebentől mintegy 20 kilométerre lévő Dannenberget, ahol a hulladékot teherautókra rakják át, és úgy szállítják a célállomásra. Gorlebenben ugyanakkor már összegyűltek a tüntetők, akik a teherautók útját kívánják akadályozni.

A tüntetőkhöz vasárnap este csatlakozott a környezetvédelmet zászlajára tűző Zöldek pártjának több vezető politikusa. A párt nem sokkal korábban fejezte be kieli kongresszusát, és a küldöttek nyilatkozatban foglaltak állást a nukleáris hulladékok gorlebeni tárolása ellen.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 811 307 megtekintés

Videó: 48 999 973 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7040153

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh