"Felületesnek" és "felelőtlennek" nevezte az izlandi kormány döntését a China Daily napilapnak szombaton nyilatkozó Huang Nu-po (Huang Nubo) milliárdos kínai befektető, akinek földvásárlási ajánlatát pénteken a szigetország vezetése visszautasította.

"Az elutasítás azt az igazságtalan és szűk látókörű befektetési környezetet tükrözi, amellyel a kínai beruházók szembesülnek külföldön" - mondta a Csongkun (Zhongkun) befektetési csoport vezetője. "A döntés mind Izland, mind pedig a kínai fél számára veszteséget jelent" - tette hozzá Huang.

Az üzletember augusztus végén jelentette be, 10 millió dollárért megvásárolna egy 300 négyzetkilométeres területet Izland északi részén, hogy ott egy 200 millió dolláros turisztikai projektet indítson. A terv aggodalommal töltött el több izlandi és nemzetközi megfigyelőt is, mondván a befektetés komoly nemzetbiztonsági kockázatokat rejt, s a mögött Kína geopolitikai érdekei húzódnak. Ha ugyanis a klímaváltozás miatt a sarkvidéki vizek hajózhatóvá válnak, Izland az ázsiai áruk északi elosztóközpontjává léphet elő. Kína előtt pedig szabad út nyílna a befektetéssel, hogy kereskedelmi előnyre tegyen szert, de a jégtakaró olvadásával az északi olaj- és gázmezők is elérhetőbbé válnak.

Az elutasítás meglepte a befektetőt. Korábban ugyanis a gazdasági minisztérium támogatását fejezte ki a tervvel kapcsolatosan, a belügyminisztérium ugyanakkor végül elutasította azt. A hivatal a szükséges jogi követelmények elmaradásával indokolta a döntést, az európai gazdasági övezeten kívüli vállalatok beruházásaihoz ugyanis a cégvezetőknek izlandi állampolgároknak, vagy öt éve Izlandon élő lakosnak kell lenniük, s a cég részvényeinek 80 százalékát pedig izlandi állampolgároknak kell jegyezniük. Jóhanna Sigurdardóttir izlandi miniszterelnök úgy fogalmazott, sajnálja a döntést, mert az a jogszabályok nagyon szűk interpretációján alapul, az ítélet azonban végleges és fellebbezésnek nincs helye.

"Nyugaton még mindig kettős mércével mérnek, egyrészről a kínai piac nyitását sürgetik, ők viszont a bezárják a kapukat a kínai beruházások előtt" - panaszolta a China Dailynek Huang. A milliárdos úgy fogalmazott, az eset fontos lecke számára: a legjobb befektetési lehetőségek otthon várnak rá, ahol "érett a piac, a lehetőségek pedig kedvezőek és egyértelműek".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 194 107 megtekintés

Videó: 47 322 762 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6754644

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh