A NATO kivizsgálja a tragikus, nem szándékosan okozott pakisztáni incidens körülményeit, és le fogja vonni a megfelelő tanulságot a történtekből - ígérte vasárnapi nyilatkozatában Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára.

Szombaton NATO-helikopterek megtámadtak az ázsiai országban egy őrposztot az afgán határ közelében, 24 pakisztáni katona halálát okozva. Pakisztán a támadás után úgy döntött, felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden - diplomáciai, katonai, hírszerzési - megállapodását.

Carsten Jacobson, a NATO vezetésű afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szóvivője Kabulban úgy nyilatkozott, hogy a helikoptereket légi támogatásként kérték gyorsan változó harci helyzetben, és nagyon valószínű, hogy a nehezen áttekinthető körülmények okozták a téves csapásmérést.

Rasmussen együttérzését nyilvánította a pakisztáni áldozatok hozzátartozóinak, valamint Pakisztán kormányának és népének. Közölte, hogy írásban biztosította a pakisztáni kormányfőt arról: a pakisztáni katonák halálát éppúgy elfogadhatatlannak és sajnálatosnak tartja, mint az afgán katonák, vagy a nemzetközi erők tagjainak halálát.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy az incidens nem volt szándékos. Mint közölte, folyik a vizsgálat, és a történtek kiderítése után le fogják vonni a megfelelő tanulságot.

A NATO - emelte ki Anders Fogh Rasmussen - elkötelezett a Pakisztánnal való együttműködés javítása mellett, az ilyen tragédiák jövőbeli elkerülése érdekében. A főtitkár szerint a NATO-nak és Pakisztánnak közös érdeke a határ mindkét oldalán tevékenykedő terroristák elleni küzdelem, Afganisztán stabilitásának és a térség békéjének biztosítása.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 278 086 megtekintés

Videó: 38 511 477 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5893864

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh