Vietnam kész egyszerűsíteni az orosz hadihajók bejutását kikötőibe - jelentette ki hétfőn a délkelet-ázsiai ország kormányfője, aki Kalinyingrádban megtekintette a Hanoi által megrendelt tengeralattjárók építését.

Nguyen Tan Dung közölte, hogy az államközi megállapodás létrejöttét követően az orosz hadihajók nemcsak Cam Ranhban, hanem más vietnami kikötőkben is lehorgonyozhatnak majd. A tervek szerint Moszkva és Hanoi az idén aláírja az erre vonatkozó egyezményt.

Moszkva 2001-ben úgy döntött, nem hosszabbítja meg a Cam Ranhban lévő volt amerikai katonai támaszpont használatára vonatkozó, 25 évre kötött 1979-es bérleti szerződést. Az utolsó orosz katonák 2002-ben hagyták el Vietnamot.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter március elején tárgyalt Vietnamban. Látogatása lökést adott a két ország haditechnikai együttműködésének. Sojgu Hanoiban ígéretet tett arra, hogy Oroszország segít a vietnami tengeralattjáró flotta létrehozatalában, s tárgyalt arról is, hogy az orosz haditengerészeti flotta visszatérhessen a vietnami kikötőkbe.

A délkelet-ázsiai ország hat darab dízel üzemű tengeralattjárót, az egykori Varsói Szerződés tagállamai számára tervezett és 2000-ig gyártott Varsavjanka módosított változatát rendelte meg Oroszországtól. Ezeket a tervek szerint 2016-ig gyártják le. Ezt a típust Kínában és Algériában is használják.

A vietnami kormányfő Kalinyingrádban közölte, hogy Hanoi és Moszkva haditechnikai együttműködése nem merül ki a hat tengeralattjáró megvételében, más fegyverzeteket is várnak Oroszországtól.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 768 992 megtekintés

Videó: 48 961 707 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7033664

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh