Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa egy olyan tervről folytat vitát, amelynek keretében fényképeket és személyes adatokat tárolnának minden állampolgárról.

Nyilvánosságra került egy 800 oldalas dokumentum, amely szerint az ellenőrzés minden eddiginél szigorúbb lenne. A javaslat gyakorlatilag egy biometrikus adatbázis létrehozásával egyenértékű, pedig valójában a dokumentumban egy "fotóeszközről" beszélnek. Polgárjogi aktivisták ugyanakkor attól tartanak, hogy az intézkedés komoly beavatkozás lenne az amerikai állampolgárok jogaiba és szabadságába.

A munkaadók például összehasonlíthatnák az új alkalmazottaik fotóit a központi adatbázisban tárolt képekkel, így nehezítenék meg, hogy az illegális bevándorlók beszivárogjanak az amerikai munkaerőpiacra. Az American Civil Liberties Union (ACLU) álláspontja szerint a jövőben a személyazonosítást más területekre is kiterjeszthetik. "Mindez kezdi megváltoztatni a polgárok és az állam kapcsolatát. Engedélyt kell kérned ahhoz, hogy bizonyos dolgokat tehess. De sokkal alapvetőbb, hogy mindez a kezdete lehet annak a korszaknak, amikor minden lehetséges dologról aktákat készítenek" - jelentette ki Chris Calabrese, az ACLU lobbistája.

2008 februárjában ismertté vált, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda új biometrikus adatbázist kap. Az Integrated Automated Fingerprint Identification System (IAFIS) nevű nyilvántartást a Lockheed Martin építheti ki, a projekt költsége potom egymilliárd dollár. Az IAFIS segítségével az FBI többek között az Amerikai Egyesült Államokba beutazó külföldi állampolgároktól levett ujjlenyomat-, írisz-, kézlenyomat-, illetve arcmintákat fogja tárolni.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 820 252 megtekintés

Videó: 49 870 285 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7135811

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh