A Duna-Dráva Cement Kft. évtizedek óta kiemelten kezeli a természeti értékek védelmét, a helyi közösségek és a fiatal generáció támogatását. Éppen ezért, a Zöld Megoldás-pályázat keretében immáron egy évtizede támogatják a környezettudatos ötletek megvalósulását.

A környezetvédelmi pályázat keretében a 2020/21-es időszakban összesen 8,5 millió forintra lehetett pályázni, amely egy egyszeri, 1 millió forintos jubileumi különdíjat is magába foglalt. A tavalyi évben világszerte fellépő nehézségek ellenére összesen 31 pályázat érkezett a baranyai és a váci régióból.
A Bírálóbizottságoknak 2021-ben is nehéz dolga volt; számos új, és innovatív ötlet közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat.

A Bizottság 2021-ben összesen 6 pályázó elképzeléseit szavazta meg nyertesként. Ezen felül a Zöld Megoldás-pályázat 10 éves jubileumának alkalmából a Diófa Alapítvány Váci Deákvári Óvoda Diófa Úti Tagóvodája részesül 1 millió forintos támogatásban.

A baranyai zöldek

A Nők Együtt Sikeresen Egyesület pályázatával a Siklós városában megtalálható egészségügyi komplexumot körülvevő zöld övezet átalakítását, megújítását tervezi. A szabadtéri váróhelyiséget a környezettudatosságot szem előtt tartva igyekeznek felfejleszteni, amely a gyermekek, kismamák és a betegek számára nyújtana közösségi, környezettudatos teret. A DDC a projekt megvalósulását 1,5 forinttal támogatja.

A Vokányi Óvoda és Konyha Zöld sziget elnevezésű pályázatával az óvodába járó gyermekek, és rajtuk keresztül a családjaik környezeti szemléletformálását tűzte ki célul, valamint a környezettel harmóniában élő, környezettudatos gondolkodású gyermek nevelését. Céljaik eléréséhez interaktív előadásokat terveznek a gyermekek és szüleik számára, valamint az óvodán belüli „AKTÍV faHÁZ” létrehozását fenntartható a fejlődés bemutatásának érdekében. A projekt megvalósulását 500.000 forinttal támogatja a Vállalat.

Friss, vegyszermentes zöldség minden évszakban? A Nagyharsányi Óvoda pályázatával azt a célt tűzte ki, hogy az óvodába járó gyerekek minden évszakban friss és egészséges zöldségekhez jussanak. Az "ehető óvodaudvar” segítségével az óvodások már egészen fiatalon megismerkedhetnek az önellátás fogalmával. A Vállalat 1 millió forinttal támogatja a tervek megvalósítását.

A Pécs vonzáskörzetében nyertesként kihirdetett Balokány-ligetért Egyesület egy kültéri oktató- és játéktér létrehozását tervezi. Az elképzeléseik között egy zöld szemléletformálást segítő, interaktív játék- és oktató helyszín kialakítása szerepel a pécsi Balokány-ligetben. A projekt célja, hogy a fenntarthatósággal összhangban álló gondolkodásmódot és attitűdöt széles körben terjesszék. A projektet a DDC közel 1,5 millió forinttal támogatja.

A különdíjat elnyert pályázó, a váci Diófa Alapítvány egy madárbarát mintakert tanösvényt álmodott meg, amellyel a Váci Deákvári Óvoda Diófa Úti Tagóvodájába járó gyermekeknek kívánják érdekes és szemléletes módon bemutatni a leggyakoribb madárbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madárfajokat. Az alapítvány elképzeléseit 1.000.000 forinttal támogatja a Társaság.

A váci régióban a Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Kismarosi Kis Morgó Óvoda elképzeléseit támogatja a DDC.

A DDC Zöld Megoldás-pályázat keretében az elmúlt évek során eddig összesen 46 projekt valósult meg mintegy 65 millió forintból. Az idén megvalósuló 7 pályázattal pedig tovább növelik a támogatottak számát.

Forrás: Duna-Dráva Cement Kft