Az egykori felelős szerkesztő, tulajdonos Magyar Ferenc elevenítette fel, hogy miért és hogyan tette tönkre a Fidesz a helyi televíziót Baranya második legnagyobb városában, Komlón.

– A komlói helyi televízió 1994 őszén kezdte meg próbaadásait, majd 1994. decembertől 2021. április 30-ig minden héten jelentkezett aktuális adásaival – kezdte visszaemlékezését Magyar Ferenc.

Az egykori Médiatörvény (1996. évi I. tv.) lehetővé tette, hogy fenntartásra, rezsire, technikára, műsorok gyártásának részbeni finanszírozására lehessen pályázni a helyi televízióknak. Természetesen ezek a televíziók csakis közszolgálati jellegű adást kellett, hogy adjanak nagy többségben.

A Fidesznek 2010-ben hatalomra jutásakor az első intézkedései között volt, hogy a régi Médiatörvényt átalakítsa és új köntösbe bújtassa. Természetesen – „volt rajta sapka” – a törvényen jogszabályi, formai, tartalmi kifogásokat találtak.

Talán emlékeznek, hogy akkor egyfajta lejárató kampányt folytattak a régi törvény ellen. A hadjáratban politikai-, szakmai érveket hangoztattak. Így aztán megalkották a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról a 2010. évi CLXXXV. törvényt, ez a most is élő médiatörvény.

Ez egy gyökeres változást hozott a médiarendszerek felépítésében. Az átalakítást politikai szempontból sikeresnek könyvelte el a Fidesz, mivel áttételesen teljes felügyelete, finanszírozása alá vonta a közszolgálati csatornákat. Még a helyi médiákat is a pénz, a finanszírozás oldaláról, de erre is mindjárt kitérek.

A közszolgálati médiaszolgáltatás felügyeletére az Országgyűlés által delegált tagokból létrehozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH). 2010 óta csakis fideszes vagy ahhoz közelálló tagok lehettek a tagjai, és most is csak azok.

Ide illik egy nagyon fontos gondolat, amit mindenki tud, de nem gondolkodik el rajta: a fideszes egy talentum? Csakis ők értik a közszolgálati médiákra vonatkozó működéseket, jogszabályokat, lehetőségeket?

A háttérben sokkal inkább más húzódik meg. A totális felügyelet a közszolgálati médiumok felett.

Ahogy azt láthatjuk a mindennapjainkban tökéletesen működik a Fidesz rendszere. Felállít egy félelemképet, majd előáll a „nagy megmentő” képében. Felsorakoztat a témában „tekintélyeket”, akik általában nem is igazi szakemberek, de valamiért hálásak a Fidesznek. Az emberek pedig isszák a csapból is folyó maszlagot.

Nem hagynak teret technikailag és szerkesztők szempontjából sem a szólásszabadságnak, a szabad véleménynyilvánításnak. Nem marad más a nagy többségnek – ha tájékozódni akar –, mint a Facebook és az internet.

Ez így még a választások megnyerésére is jó lehet, mivel alkalmas a közvélemény befolyásolására, félrevezetésére.

Visszatérve a cikk elejére. 2021-ben beadtuk a rezsi pályázatát a komlói televízióknak, úgy mint az elmúlt több, mint 20 évben.

A televíziók benyújtott pályázatát a bizottság rendre visszautasította tartalmi okokra hivatkozva.
(A bírálóbizottság tagjai: dr. Őszy Tamás, dr. Lupkovics Gábor, dr. Rékási Róbert Pál, Tóth Péter, Vas Imre. A bizottság tagjait a fideszes NMHH nevezi ki, fizeti busásan.)

Fogalmunk se volt, mi lehet a hiba, ezért neves könyvelővel, könyvvizsgálóval megnézettük, akik tökéletesnek találták. Sőt, az NMHH egy saját emberével is átnézettem, aki ugyancsak azt az információt adta, hogy a pályázat tökéletes, megfelel az előírásoknak.

Erre írtam egy levelet személyesen az NMHH vezérigazgatójának, Karas Monikának, hogy tegye lehetővé, hogy a bírálóbizottsággal megvitathassuk a saját könyvvizsgálóinkkal a vélt hibákat. Mivel mégiscsak az ország legrégebbi helyi televíziója van veszélyben, valamint így nem fogjuk tudni megrendezni a Hét Domb Filmfesztivált sem.

Karas Monika udvariasan visszautasított – valami ilyenre számítottunk...

Ugye egyértelmű, hogy adminisztratívan ugyan, de „jogilag tisztán” tönkre tudnak tenni, el tudnak hallgattatni egy televíziót.

Talán ide tartozik, hogy több olyan filmet is készítettünk (pl. Privatizáció, Magyarország kifosztása, A Nagybereki Állami Gazdaság után), ami csíphette a hatalom szemét, miközben nagy nézettséget értek el, és az emberek sorra megköszönték.

Aztán – mivel már négy hónapja zsebből fizettem az alkalmazottakat – odaálltam a komlói fideszes polgármester elé, és kértem, hogy támogassa meg az elmúlt hónapokat, de mint ahogy az előző évben sem, úgy 2021-ben se adott egy fillér támogatást sem a helyi TV-nek. Tette ezt a Covid veszélyhelyzet alatt egyszemélyű döntésként.

Ezek után – egy fillér állami és önkormányzati támogatás nélkül maradva – nem maradt más hátra, mint becsukni a 27 éve működő televíziót.

Talán mindenki megérti, hogy ezek után nem fogok a Fideszre szavazni. Szerintem nem tisztességes a legtöbb magyar emberrel szemben. Ön pedig tegyen saját belátása szerint – mondta el Magyar Ferenc.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 000 megtekintés

Videó: 48 314 389 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922782

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh