Még a 2010-es esztendő végén látott napvilágot az önkormányzat képviselő-testületének munkahelyteremtést és azok megőrzését támogató rendelete. Azóta egy sor komlói vállalkozás juthatott forráshoz, valamint díjkedvezményhez, ami nemcsak a működésüket könnyítette meg, hanem párhuzamosan újabb munkavállalók felvételére is sor kerülhetett.

Az önkormányzat különböző formában nyújtott támogatást partnereinek. Ennek egyik formája a vissza nem térítendő támogatás volt. Ezt egyes esetekben eszközvásárlásra, illetve munkakörülmények javítására fordították a helyi vállalkozók úgy, hogy a megmaradt munkahelyek mellett 2-2 újabb is keletkezett. Szintén a vissza nem térítendő támogatásból bővülhetett egy vendéglátással foglalkozó társaság pizzériája. Ebben az esetben egy fővel növekedhetett a munkavállalói létszám.

Több mint egy millió forint vissza nem térítendő támogatásból, értékesítési tevékenységéhez szükséges szerver, számítógép és szoftver, valamint szünetmentes áramforrás beszerzésével 2 új, nyolc órában foglalkoztatott munkaerőnek tudott munkát, ezzel megélhetést biztosítani egy vállalkozás.

De nem csak közvetlen pénztámogatás segítette a vállalkozásokat. Egy kereskedelmi cég bérleti díjkedvezményhez jutott, aminek köszönhetően egy fővel növelhette dolgozói létszámát.

A támogatás más válfaját a kedvezményes árú ingatlanok jelentik. Egy ilyen – közel félmilliós – támogatást kihasználva műanyag nyílászárókat készítő gyártócsarnok létesülhet 2013-ig Komlón, ami újabb két munkavállaló felvételére ad lehetőséget.

A Nagy László Gimnázium egykori épületében működő FŐKEFE, a bérleti díj elengedésének is köszönhetően 93 főt foglalkoztat a telephelyen, melyből 73 fő komlói lakos. Legutóbbi nyilatkozata alapján, 2011-ben a foglalkoztatottak létszáma a 89-100 főt, ebből a Nagy László utcai telephelyen a 67-78 főt is elérte.

Hasonló támogatások segítették a Kézmű munkahely teremtési törekvését, illetve a SOLAR Energy Systems Kft. folyamatban lévő beruházását is.

Kupás Tamás Levente alpolgármester a támogatás felhasználásáról szóló beszámolók testületi jóváhagyását követően elmondta, hogy a tavalyi 20 millió forinthoz képest idén igaz valamivel kevesebb forrás áll a vállalkozások munkahelyteremtésének és megőrzésének segítésére, de még mindig nem merült ki a felhasználható keret. Van még szabad kapacitás – akár ingatlanok formájában is – a helyi vállalkozások fejlesztési ötleteinek megvalósítására.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 510 megtekintés

Videó: 48 306 317 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921437

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh