Szerda délután dr. Matolcsy György államháztartásért felelős miniszter, dr. Pintér Sándor helyi önkormányzatokért felelős miniszter és Polics József polgármester aláírták a város adósságainak állami átvállalásáról szóló megállapodást. Az előzetes várakozásoknak megfelelően Komló a hiteleinek közel négyötödétől meg fog szabadulni.

A komlói önkormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a 2010-es választások óta a város hosszú ideje halmozódó és kezelhetetlen mértékűre duzzadt adósságállományának a csökkentése. Az elmúlt két év szigorú gazdálkodása már jelentős eredményeket hozott, hiszen előbb leállt a tartozások további növekedése és az elmúlt években jelentősen csökkent is a meglévő állomány.

Azt az adósságcsökkentési folyamatot a kormány azonban jelentősen felgyorsította néhány hónappal korábbi döntésével, amelynek értelmében minden önkormányzat tartozásainak egy meghatározott részét átvállalja. Komló esetében ez több mint 1,5 milliárd forintot, a teljes adósság 79,15%-át jelenti.

Polics József történelmi léptékűnek nevezte a döntést, amely után az önkormányzat szinte tiszta lappal foghat tervei megvalósításához. – Jelentős, korábban adósságszolgálatra fordított forrás szabadul fel, amit működésre és fejlesztésekre egyaránt költhetünk. Lényegesen több lehetősége lesz a városnak és egyszerűbbé válik a gazdálkodás annak köszönhetően, hogy az örökölt adósság terhei többé nem a komlóiak vállát nyomják. – fejtette ki a polgármester.

A radikális csökkenés mellett az adósság szerkezete is átalakul, a magas kamatú hitelek kiesnek és csupán alacsonyabb kamatozású, hosszú lejáratú kötvények maradnak. Ezek finanszírozására a stabilizálódott frankárfolyam mellett már megvannak az önkormányzatnak a saját forrásai. Teljesülhet tehát a komlóiak régi álma és fenntartható gazdasági pályára kerülhet a város.

Forrás: Komló Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 758 megtekintés

Videó: 48 302 410 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920996

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh