Nem sikerült megegyeznie a feleknek Komló tömegközlekedése tekintetében, ezért a Pannon Volán Zrt. december elsejei hatállyal megszűntnek tekinti a várossal kötött szerződését.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a közlekedési vállalat, veszteségének csökkentése érdekében 40 %-os teljesítmény-kivonást, 40 %-os díjemelést szeretett volna elérni. A képviselő-testület ugyanakkor a közlekedési rendszerből legfeljebb 23 % futásteljesítmény kivonását tartja elfogadhatónak, a díjak átlag bruttó 4 %-os emelése mellett.

Mivel a feleknek nem sikerült megállapodnia – a Pannon Volán vezetése azonban továbbra is kitart a veszteség teljes lefaragása mellett – a közlekedési vállalat december 1-jével felmondta közszolgálati szerződését Komlón.

- A már egy éve tartó tárgyalássorozat tapasztalataiból várható volt, hogy csak akkor születhet megegyezés a felek között, ha belemegyünk a veszteség teljes lecsökkentésébe, ám ezt a lakosság érdekeit figyelembe véve, nem fogadhattuk el – nyilatkozta Polics József polgármester honlapunknak.

A polgármester szerint – ahogy a legutóbbi testületi ülésen többen is fogalmaztak – „Komló elment a falig”. Az elképzelésük 40-50 millió forint megtakarítást jelentene, így nagyjából nyolcvan- kilencvenmillió forintos veszteséggel működne a helyi közlekedés városunkban 2012-ben.

A városvezető meggyőződésének adott hangot, hogy a testület által megfogalmazott teljesítmény-kivonás után maradó veszteség finanszírozása a Pannon Volánnak és tulajdonosának, az állami vagyonkezelőnek a feladata.

- Az államnak figyelembe kell vennie, hogy nem csak a fővárosban, hanem a vidéken is élnek emberek. Véleményem szerint, mintegy 8 milliárd forintra lenne szükség vidéken, hogy – a több településen hasonló gondokkal küzdő – helyi tömegközlekedés veszteség nélkül működjön – tette hozzá Polics József.

A kötélhúzás tovább tart, mivel abban sem jutottak közös álláspontra a felek, hogy a szerződés alapján meddig köteles fenntartania a szolgáltatást a közlekedési cég.

A Pannon Volán álláspontja szerint a komlói helyi közlekedés működtetését csak 2012. november 30-ig kötelesek biztosítani, ezzel szemben a városvezetés úgy látja, hogy a közszolgálati szerződés értelmében a Pannon Volánnak egészen addig el kell látnia a feladatot, amíg az önkormányzat nem talál más vállalkozást a rendszer üzemeltetésére.

Az üggyel a komlói városatyák december 15-i testületi ülésen foglalkoznak.

A kötélhúzás kimenetelétől függetlenül azonban az kijelenthető; nem omlik össze a városi tömegközlekedés Komlón.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 504 245 megtekintés

Videó: 35 856 740 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5709630

Jelenleg az oldalon

22
Online

Interreg CE1013 REFREsh