December elsején kezdődik a hagyományos Borbála hét. Szombatig tartó programokkal várják a megemlékezőket a Közösségek Háza rendezésében.

Szt. Borbála, mint védőszent egyike volt a keresztény középkor legnépszerűbb szentjeinek. December 4-ét a népi kalendárium, mint jeles napot tartja nyilván, különösen a Dunántúlon. A XV. századtól a bányászok védőszentjeként tisztelik. Az egyházi följegyzések szerint mindig megsegítette a benne bízókat, és ebből fakadt a középkorban kialakult nagy népszerűsége.

December 4-e kapcsán érdemes megemlékezni róla, hiszen Európa csaknem minden országában évszázadok óta ünneplik e napon Szent Borbálát.

Komlón, december 1-én, kedden 14.00 órakor a 3-4. osztályos gyermekek számára Kistérségi Mesemondó Versenyt rendeznek a Közösségek Házában.

December 2-án Joulupukki, az igazi Lappföldi Mikulás vendégeskedik Komlón.

December 3-án új emléktábla avatásra kerül sor a Bányász Emlékműnél. A megemlékezést a Komlói Bányász Szakszervezet és a Tisztelet Komlónak Egyesület szervezi.

Ezen a napon 15.30-tól a Városháza dísztermében bányászat-történeti vetélkedő kezdődik Kétszáz év a Mecsek mélyében címmel. Az eseményt Komló Város Önkormányzata és a Mecseki Bányászok Szakszervezete rendezi.

Pénteken, december 4-én sűrűsödnek igazán a programok.

14.00 órakor a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület megemlékezésre és koszorúzásra vár mindenkit Jánosi Engel Adolf szobránál.

14.15-kor kezdődik a Muzeális Gyűjtemény kiállítótermében a XXV. Településtörténeti konferencia ahol hat témakörben hangzanak el előadások.

15.00 órakor az Újtelepi Emlékkőnél az Újtelepi Baráti Kör tart megemlékezést, majd emléktáblát avatnak Nemesi Árpád tiszteletére a Tavasz utca 9. szám alatt a Tisztelet Komlónak szervezésében.

18.00 órakor Szent mise kezdődik Szent Borbála, a r.k. templom védőszentje tiszteletére. A mise után fáklyás felvonulás indul a Borbála kereszthez.

19.00 órakor indul a Színház-és Hangversenyteremben a Közkincs Gála a Közösségek Háza Szervezésében. Köszöntőt mond Polics József polgármester. A kis gyufaárus lány táncjáték formájában kerül előadásra. Andersen meséje nyomán színpadra alkalmazta és rendezte: Takács Judit. Főszereplő: Jakus Réka.

Fellépnek a népszerű tánccsoportok: Fonti5, Dance for Life, Erisha és New Generation. Közreműködnek: Mattburger Léna, Csík Dóra Laura, Shaff Anikó, Somafalvy gergő, Szalay Klára és Németh Dávid zongorán, Németh Ádám dobon.

December 5-én, szombaton lesz az V. Szent Borbála Emléktúra. 8.45-kor mindenkit szeretettel vár a Hétdomb Természetjáró Egyesület a múzeum kertjében.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 473 megtekintés

Videó: 48 290 552 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919831

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh