Az enyhe tél miatt a békák vonulása is hamarabb kezdődött. Idén a békamentés már februárban aktuális a Sikondai tavaknál. A hálók kihelyezése nyolcszáz méter hosszúságban február 18-án megtörtént, aznap már negyvenkilenc kétéltűt, Erdei békát és Barna varangyot sikerült összeszedni. Ezek után egy hónapig folyamatos lesz az állatok begyűjtése és a tóhoz juttatása.

Sikondán 2003 óta folyamatos a kétéltűek védelme. A Duna-Dráva Nemzeti Park szervezi és felügyeli a folyamatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve. A fél méter magas kerítés az állatok életbiztosítása, hogy sértetlenül eljussanak szaporodó helyükhöz.

A szárazföldi békák életük nagy részét az erdőkben töltik, csak a peterakás idejére vannak vízhez kötve. Az első napsugarak megjelenésekor az állatok tömegesen indulnak a vízpartokra. Békamentésre ott van szükség, ahol az állatok vonulási útvonalát forgalmas közlekedési útvonal keresztezi. A nőstény béka 800-12.000 petét hordoz, így különösen fontos hogy ezek a védett állatok megmeneküljenek a gépjárműforgalom elől.

A hálóba került állatokat az önkéntesek vödrökbe gyűjtik és a tóhoz juttatják. Hideg időben a békák visszaássák magukat a földbe, az avarba, akár több napig is mozdulatlanok maradnak. Ilyenkor elég egy alkalommal ellenőrizni a hálót. Napos időben viszont szinte folyamatos jelenlétre van szükség. Évente több ezer (!) békát mentenek meg az állatbarátok. Az önkéntes békamentésre folyamatosan lehet jelentkezni. Elérhetőség: 06/30/377 34 18

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 745 006 megtekintés

Videó: 48 949 525 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031523

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh