Gyertyagyújtással és koncerttel veszi kezdetét vasárnap Pécsen a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért akciója, amelyet országszerte több mint kétszáz helyszínen rendeznek meg. A befolyt összeget a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordítja a szervezet.

Kilencedik alkalommal szervezi meg az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akcióját a Katolikus Karitász. Az egy hétig tartó rendezvénysorozat állomásain jótékonysági koncertek, különféle programok és közösségi gyertyagyújtások várják az érdeklődőket és a segíteni szándékozókat. A helyszíneken a gyertyákért felajánlott adományokból összegyűlt pénzt a Karitász a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja kályha-, tűzifa - és élelmiszerosztással.

Mint írják, a karitász önkéntesei a járókelőkkel együtt mécsesekből szívet vagy a szervezet emblémáját, a lángoló keresztet formálják majd meg, amely a nélkülözőkkel való sorsvállalást jelképezi.

Az országos megnyitó a pécsi Széchenyi téren az adventi vásárhoz kapcsolódóan lesz. A nyitóünnepségen részt vesz Udvardy György megyéspüspök, Écsy Gábor országos igazgató, Vidákovics Szláven színművész, a Pécsi Horvát Színház igazgatója és fellép a Mecsek Kórus is. A helyszínen, a karitász adománygyűjtő pontján tárgyi és pénzadományokkal támogathatják az adakozni vágyók a szervezet tevékenységét.

Pécs után a szolidaritási akció legközelebbi állomása hétfőn Egerben lesz az Érseki Palota bejáratánál Ternyák Csaba érsek és Árvai Ferenc egyházmegyei karitász igazgató részvételével. Kedden Tolcsván tartanak gyertyagyújtást Páll Miklós egyházmegyei karitász igazgató részvételével. Szerdán Budapesten a Szent István-bazilika előtt jótékonysági hangversenyt és gyertyagyújtást tartanak Écsy Gábor országos igazgató részvételével.

Csütörtökön Veszprémben, pénteken Kisvárdán, szombaton Székesfehérváron gyertyagyújtás és különféle műsorok várják az adakozni vágyókat.

A program záró rendezvényét vasárnap Nyíregyházán tartják Palánki Ferenc megyéspüspök, Écsy Gábor országos igazgató és Mészáros László egyházmegyei karitász igazgató részvételével.

Az Egymillió csillag a szegényekért akció 1998-ban Franciaországból indult el Európában. 1999 karácsonyán elsőként Spanyolország, Németország és Svájc csatlakozott a kiemelkedő programhoz. A Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis 2006-tól, hazánk pedig 2008-tól vesz részt önállóan a szolidaritás-akcióban. Az akcióban ma már 15 ország vesz részt. Az kezdeményezés célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 101 397 megtekintés

Videó: 38 368 204 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5883405

Jelenleg az oldalon

17
Online

Interreg CE1013 REFREsh