Megállapodást kötött a Zsolnay név használatáról Pécs városa a Zsolnay család három tagjával; a dokumentumot csütörtökön írta alá Páva Zsolt polgármester a baranyai megyeszékhelyen.

A leszármazottak a szerződésben a Zsolnay hagyomány megőrzése, az érték mentése érdekében hozzájárulásukat adják a név és a nizzai osztályozás szerinti, több osztályba tartozó árukra és szolgáltatásokra is kiterjedő "Zsolnay" európai uniós védjegy használatához a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek, valamint a Zsolnay-negyednek a korábban már megszervezett rendezvényeihez.

A Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, Mattyasovszky-Zsolnay-Brückler László és Mattyasovszky-Zsolnay Viktor kézjegyével ellátott kontratus aláírása előtt Páva Zsolt örömét fejezte ki, hogy a leszármazottakkal korábban indult "építő jellegű" egyeztetés immár formálisan és jogilag is érvényes együttműködéssé vált.

A város vállalja, hogy ezentúl a nevet más kulturális, turisztikai, vendéglátóipari, vagy egyéb üzleti célra a családtagok előzetes megkeresése és hozzájárulása nélkül nem használja. Páva Zsolt kiemelte: az önkormányzat évi egymillió forintos támogatást nyújt a Zsolnay örökség ápolására, védelmére, a Zsolnay-hagyományok őrzésére 1989-ben létrehozott Zsolnay Alapítványnak. A megállapodás szerint a megyeszékhely védetté nyilvánítja a porcelángyár alapítójának, Zsolnay Vilmos leszármazóinak védelem alá még nem eső sírhelyeit, szükség esetén átvállalja a díszsírhelyek gondozását. A Zsolnay Mauzóleumnál egy nagyobb tábla állít majd emléket a Zsolnay-családnak, az építményben pótolják az elmaradt sírtábla feliratokat, s az önkormányzat mindet megtesz, hogy pótolja a sírkamra mennyezetének eredeti kerámiaborítását.     

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia az eseményen kijelentette: "a Zsolnay az egyetlen olyan magyar márka, amelyet a világban mindenhol ismernek, és ezzel jobban kellene élni tudni".  A leszármazottakra térve úgy fogalmazott: "manipulatív módon sokáig azt demonstrálták, hogy a család kihalt, megszűnt, eltűnt". Majd ezt cáfolva hangsúlyozta: a Zsolnay "egy nagyon nagy és nem kihalófélben lévő család".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 628 406 megtekintés

Videó: 48 820 213 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7007732

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh