A jövőben önálló intézmény lesz a jelenleg a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) tagozataként működő Pécsi Balett - az erről szóló előterjesztést csütörtökön fogadta el a baranyai megyeszékhely közgyűlése.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a szavazás előtt felidézte, hogy a balettegyüttes alapítása óta PNSZ tagja. A városvezető szakmai és gazdasági érveket is említett a Pécsi Balett Nonprofit Kft. létrehozásával kapcsolatban. Mint kiemelte: az önálló működés plusz külső és pályázati források elérését teszi lehetővé anélkül, hogy anyagi veszteséget okozna a színháznak.

Az elfogadott előterjesztés megfogalmazása szerint a Pécsi Balett a Győri Balettel és a Szegedi Kortárs Balettel egyenrangú önálló márkanév, "amely rég kinőtte a tagozati keretet". Az együttes az elmúlt tizenegy év során újra Magyarország egyik legelismertebb táncegyüttesévé vált, rangos felkéréseket kap itthonról és külföldről egyaránt, így számárukra a következő lépés az erősebb magyarországi és külföldi jelenlét. E misszióját azonban - részben létszáma miatt - nem tudja maradéktalanul teljesíteni a PNSZ tagozataként - olvasható a dokumentumban, amely kitért arra is, hogy a nemzeti balettegyüttesek számára elérhető állami támogatási forrást a tánctársulat nem tudja kihasználni a PNSZ-en keresztül.

A Pécsi Balett Nonprofit Kft.-t január elsejével hozza létre a pécsi önkormányzat, a társaság ügyvezetője Vincze Balázs, a tánctársulat igazgatója lesz. A társaság székhelye a Zsolnay Kulturális Negyed területére kerül, a tánctársulat annak "rezidens balettegyüttese" lesz - áll az előterjesztésben.

Páva Zsolt szólt arról is, hogy a tényleges átállásra csak a művészeti idény 2017. július 31-i zárását követően kerül sor.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 689 megtekintés

Videó: 48 314 047 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922714

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh