A csillagászat és az űrkutatás aktuális kérdéseit körüljáró előadások, planetáriumi bemutatók, távcsöves megfigyelések és gyerekprogramok várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat március 6. és 12. között - tájékoztatta a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-t.

A negyed planetáriumában és látogatóközpontjában zajló rendezvény keretében március 6-án Kiss L. László csillagász, akadémikus előadásában a Földön kívüli élet lehetőségeit tekinti át a Naprendszeren túli égitestek megfigyelésének tárgyalásával.

A tavalyi év tudományos szenzációjáról, a gravitációs hullámok első - magyar kutatók részvételével történt - észleléséről Hegedüs Tibor csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója tart előadást március 8-án.

Másnap Both Előd, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke az űrbányászat technikai lehetőségeiről, jogi és erkölcsi aggályairól értekezik. Az előadásokon a többi között szó lesz még az élet eredetéről és a tudományos-fantasztikus művek valóságalapjáról - tették hozzá.

A szervezők kitértek arra is, hogy az előadásokat minden nap planetáriumi bemutatók egészítik ki, március 11-én és 12-én pedig izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják a fiatalabb és idősebb korosztályt egyaránt. A gyerekek ingyenes foglalkozáson vehetnek részt, és biztonságos távcsöves napfoltmegfigyelést is végezhetnek.

A programsorozat Varázsóra elnevezésű kísérletei során pedig az érdeklődők "kísérleteket végezhetnek a légkörön kívül, vizsgálódhatnak a súlytalanság állapotában és sétálhatnak a Marson" - áll az írásos összegzésben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 714 508 megtekintés

Videó: 48 926 824 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027361

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh