Kétéves előkészítő és kivitelező munka után 2018. március 7-étől újra várja látogatóit a pécsi Mecseki Bányászati Kiállítás (Pécs, Káptalan u. 3.) négy felszíni terme, amelyek eredeti tárgyak, archív fotográfiák, film- és hanganyagok, animációk, játékos, interaktív elemek segítségével teszik érthetővé, könnyen megismerhetővé a bányászati tevékenységet a technológiától a bányászati veszélyforrásokon át a bányakolóniák világáig.

A Janus Pannonius Múzeum 2014-ben vette át a Mecseki Bányászati Kiállítások üzemeltetését a korábbi fenntartótól. Mivel a földalatti kiállítási egységet az ott fellépett gombás fertőzés miatt a múzeumnak sajnos már a következő évben be kellett zárnia, majd később, a fertőtlenítési munkák részeként a kiállítási installációkat le kellett bontania, a megújult felszíni kiállítást a múzeum már úgy tervezte, hogy a pinceszinten korábban bemutatott témákról is ismereteket szerezhessenek a látogatók. (Eközben 2017-ben jelentős munkák zajlottak a földalatti pincerész „vágataiban” a terület fertőtlenítésére, renoválására, amelyet elektromos hálózati, gépészeti, illetve műtárgy állagmegóvási munkák egészítettek ki.)

A Janus Pannonius Múzeum szakmai koordinálásával és kivitelezésében – s az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston Program pályázata keretében – 2017 végére történt meg a felszíni kiállítási épületrész rekonstrukciója, és az ott levő tárlat jelentős bővítése, felújítása.

A látogató a földszintes épületben található kiállításban élményszerűen ismerheti meg a Pécsett és a Mecsek vidékén egykor meghatározó nehézipari ágazat, a szén- és uránbányászat történetét. Megtudja például azt is, milyen speciális nyelven folyt e szakmában a kommunikáció, milyen kőzetek építik fel a Mecsek-hegységet, hogyan keletkeztek a szén- és urántartalmú kőzetrétegek, milyen őslények éltek egykor ezen a területen, s hogy milyen állatok segítették a bányászok mindennapi munkáját. Mindez különleges műtárgyakkal, archív fotográfiákkal egészül ki.

Az óvodás, kisiskolás korú látogatók egy külön kiállításrészben felpróbálhatják a bányászkobakot, játékosan „bányászkodhatnak”, sőt, még baranyai gyűjtésű bányászmesékkel is megismerkedhetnek. A nagyobbak az „ásványtani laborban” kikészített eszközök, műszerek, ásvány- és kőzetminták és persze az útbaigazító anyagok segítségével önállóan szerezhetnek ismereteket, kalandozhatnak a kőzetek, ásványok különleges világában. Feltételezhetően a látogatók egyik kedvence lesz az az interaktív játék, amelyben egy érintőképernyős felület segítségével négy csapat mérheti össze ügyességét: a feladat a meddő kőzetek kiválogatása a szén közül. 

A kiállítás célja az ismeretterjesztésen és a bányászathoz kötődő hagyomány ápolásán túl a bányászati emlékekre, azok megőrzésére való figyelem felhívása, továbbá az értékmentés generálása. A tárlatban elhelyezett érintőképernyős asztalon a Pécs környéki bányászati emlékhelyekről nyerhető átfogó körkép a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány által kiadott, Bányász útikalauz című kötet teljes anyagának bemutatásával.

A kiállítás tartalma, interaktív megoldásai az iskolai tanórák értékes kiegészítőjévé tehetik az új tárlatot, a családos látogatások alkalmával pedig gyermekek és felnőttek egyaránt találhatnak majd felfedezésre csábító érdekességeket. A tárlat megvalósulását szaktudásukkal, munkájukkal, adományaikkal a bányászati hagyományt ápoló civil szervezetek, magánszemélyek, intézmények, gyűjtőhelyek segítették, támogatták.

A március 7-i nyitóünnepségen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a bányászat közösségalakító és identitásképző szerepéről beszélt, s fontos értékként emelte ki a szakmában tapasztalható szolidaritást és a bajtársiasságot. A Mecseki Bányászati Kiállításnak fontos szerep jut majd ezen identitás fenntartásában, valamint a Pécsre látogató turizmus tájékoztatásában – véli a politikus. Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig a múltban létrejött értékek megmentését, átörökítését, az emlékezet fenntartását véli a tárlat elsődleges céljának. A kiállítás nemcsak a szakma eredményei előtt, hanem a nehézsorsú bányászemberek előtt is tiszteleg, az ő közösségüket erősíti.

A Mecseki Bányászati Kiállítás 2018. március 7-étől látogatható hétfő kivételével minden nap 10.00 és 18.00 óra között. A belépőjegy felnőtteknek 700, a kedvezményekre jogosultaknak 350 forintba kerül.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 650 576 megtekintés

Videó: 48 852 020 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7014838

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh