Nagycsütörtökön, március 29-én elsőként Joseph Haydn a Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című művének eredetijét, majd annak kortárs adaptációját is műsorra tűzi a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) a pécsi Kodály Központban.

Mint az együttes MTI-nek kedden eljuttatott közleménye felidézte, hogy a művet Haydn a cádizi kanonok felkérésére komponálta 1785-ben, a Santa Cueva barlangtemplomban zajló nagypénteki szertartásra. A megrendelő pontosan meghatározta a zenemű főbb vázlatait is: "nyolc lassú tételt kértek a bevezető és a szenvedéstörténet hét mondatának illusztrálására, majd az utolsó tételben, a földrengés ábrázolásához egy gyorsat" - írták. A PFZ összegzése szerint az így létrejött, "a hallgatót befelé fordulásra késztető zene" a mai napig Haydn legnépszerűbb művei közé tartozik.   

A dirigens Dubóczky Gergely kezdeményezésére és vezényletével 2014-ben tartották azt az ősbemutatót, amelyen a darabot Esterházy Péter hét betétszövegével adták elő Mácsai Pál és Kerekes Éva közreműködésével - elevenítette fel a zenekar közleménye.   

A Haydn-Esterházy mű inspirációjára született Nádler István-festményeket a pécsi koncerten kivetítve láthatja majd a közönség. Az átirat előadásán PFZ-t Dubóczky Gergely vezényli, Esterházy Péter szövegét Mácsai Pál és Kerekes Éva adja elő - ismertette a zenekar. Arra is felhívták a a figyelmet, hogy az Esterházy-féle változatot kizárólag felnőttek számára ajánlják.   

Az eredeti Haydn-művet március 29-én 18.00 órától, a kortárs átiratot pedig 21.00 órától hallhatja a közönség.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 628 060 megtekintés

Videó: 33 628 848 megtekintés

Látogatók

Összesen5587301

Jelenleg az oldalon

16
Online

Interreg CE1013 REFREsh