Oroszországban egyedülálló nanoburkolatot fejlesztettek ki a T-50-es repülőgépek ötödik generációja számára, amelynek köszönhetően a pilóta kabinja védett lesz a rádióhullámokkal és napkisugárzással szemben. Az ellenség radarjának szignálja a burkolatnak köszönhetően nem verődik vissza, a belül lévő műszerek pedig láthatatlanná válnak az elektronikus felderítési rendszerek számára.

A burkolatot a közép-oroszországi Kaluga megyében található Obnyinszkban a Technologiatársaság szakemberei fejlesztették ki. Az anyag fő titka az, hogy több fémet: aranyat, indiumot és ónt – használnak a bevonatozás során. Egy-egy réteg vastagsága nem haladja meg a 20 nanométert, a kész bevonaté pedig a 90 nanométert. A nanométer a méter egymilliárdnyi része, vagyis szabad szemmel a burkolat nem látható. Egy speciális műszer segítségével helyezik fel a rétegeket, aminek köszönhetően a repülőgép pilótakabinjának üvegét a burkolat egyenletesen fedi. Egy-egy repülőgép befedéséhez kb. 2 gramm arany szükséges.

A gépek ötödik generációja kifejlesztése során a fő feladat az volt, hogy rejtsék el a repülőgép pilótakabinjának berendezését a radaroktól. Míg a repülőgép szárnyait és hajótestét kompozit anyagok fedik, addig a kabinon át a repülőgépet egykönnyen észlelhetik a korszerű radarkészülékek. Az arany-ón-indium ötvözet kialakítása az új nanoburkolatban a különböző anyagok spektrumának válogatása révén történt. A folyamat több évet vett igénybe. Az orosz szakemberek fejlesztése fokozni fogja a T-50-es harci kapacitását – jegyezte meg az avia.ru internetes portál vezetője, Roman Guszarov.

„Nagyon nehéz volt megalkotni egy efféle burkolatot a konstrukció átlátszó elemei számára, hogy közben fenn lehessen tartani a kellő fényáteresztést. Így, ez nagyon fontos előrelépésnek minősül a további technológiai fejlődésben és a repülőgépek láthatatlansága fokozásában.”

A T-50-es vadászgép a berepülési kísérleteket követően fogják befedni a burkolattal. Az ötödik generációjú gép sorozatgyártása előreláthatólag 2015-ben kezdődik meg.

Forrás: ruvr.ru

A gép repüléséről videót kapcsolódó blog bejegyzésünkben láthat:

Az orosz medve új életre kelt

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 100 754 megtekintés

Videó: 38 367 634 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5883335

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh