Egy úttörő kutatás eredményei szerint a mikrobák egymásnak adogatják az antibiotikum-rezisztenciát lehetővé tevő géneket.

A Northwestern Egyetem kutatóinak elmondása szerint, bár az érintett baktériumok java ártalmatlan, a kérdéses gének közvetítésével ezek veszélyesebbé tehetik a velük érintkezésbe kerülő, betegségokozó mikrobákat, megnehezítve az okozott betegségek kezelését. Az eredmény önmagában nem jelenti azt, hogy az antibiotikumokkal szembeni ellenállás tovább erősödött, de egy olyan, eddig ismeretlen kockázati tényezőről van szó, amelyre a jövőben nagyon oda kell figyelni, mondja Erica Hartmann, a kutatás vezetője.

A baktériumok két módon adhatnak át géneket egymásnak: ezeket osztódással vihetik át utódsejtjeikbe, vagy horizontális génátadással, amely során a baktérium másolatot csinál génjei egy részéből, majd ezeket átadja aktuális szomszédjának. Ez a szomszéd pedig akár másik fajba is tartozhat. (Sőt: többsejtű fajok között is figyeltek már meg ilyen génátadást.)

A horizontális génátadás során a baktériumok között nagyon sokféle gén cserélhet gazdát, és Hartmann kutatócsoportja elsőkét igazolta, hogy a házi porban élő mikrobák között az antibiotikumokkal szembeni ellenállást lehetővé tevő gének is áramlanak. Ez pedig azért problematikus, mert bár a porban tartósan általában nem élnek patogének, ezek átmenetileg könnyen érintkezésbe kerülhetnek az ártalmatlan, de a rezisztens géneket hordozó mikrobákkal, azok pedig átadhatják ezeket a DNS-szakaszokat.

És hogy miért cserélnek a házi por baktériumai géneket? Hartmann teóriája szerint a stressz áll a háttérben: a mikrobák nehezen viselik a száraz, táplálékban szegény környezetet, illetve hogy takarításkor különböző antimikrobiális vegyszerekkel érintkeznek. Ebben a kedvezőtlen helyzetben pedig elkezdenek géneket átadni, annak reményében, hogy társaik között talán lesz olyan, amelyik jobban bírja a környezetet, így örökítőanyaguk tovább élhet a másik törzsben vagy fajban.

Forrás: ipon.hu / news.northwestern.edu / journals.plos.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 248 megtekintés

Videó: 48 299 565 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920634

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh