A szocialista korszak balatoni kerítéseit bemutatja be az a fotósorozat, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program határterületeit bemutató kampány első része - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A sorozat célja, hogy bemutassa az Európai Kulturális Főváros program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez - olvasható a közleményben.  

Mint írják, a kampány első része az 1960-as és 1970-es években épült nyaralók érdekes formájú kerítéseiről készült fotókon és történeteken keresztül enged betekintést az építészet területére. A projekt egyrészről értékmentő jelleggel, néprajzkutató segítségével tárja fel a Bakony-Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes kerítéseit, másrészről építészek és művészek hívják fel a közönség figyelmét az érdekes szocialista realista formákra.  

"A balatoni nyaralókerítések és kapuk ötletes, játékos formáikkal, jól eltalált színeikkel felidézik a hatvanas-hetvenes évek társadalmi miliőjét, amiben megszülettek. Az ekkor létrejövő nyaralótelepek hangulatához a telkeket elválasztó kerítések éppúgy hozzátartoznak, mint a lapos tetős nyaralóépületek vagy éppen a falnak támasztott kempingbiciklik.

A kerítések és kapuk légies vonalaikkal rávilágítanak többek közt a korszak megélhetési stratégiáinak egyik népszerű formájára, a gyári munkások és iparosok saját zsebre történő munkavégzésére, a fusizásra, aminek révén számos nyaralókerítés is elkészülhetett" - idézi a kommüniké Törő Balázst, a Lackó Dezső Múzeum néprajzkutatóját, a projekt ötletgazdáját.  

A szervezők várják az alkotókedvű helyi lakosok, nyaralótulajdonosok és kirándulók csatlakozását a programhoz az általuk kedvelt kerítésről készített fotó beküldésével, amelyet kiegészíthetnek egy hozzá tartozó történettel is. A projektet a Formákon túl névre keresve megtalálhatják az érdeklődők a Facebookon és az Instagramon is.  

A projekt Varga Marietta és Schmal Fülöp fotográfusok sorozatával indul, melyet teljes terjedelmében a veszprembalaton2023.hu weboldalon tekinthetnek meg az érdeklődők - áll az összegzésben.

Forrás: MTI

Fotók: Varga Marietta és Schmal Fülöp

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 792 megtekintés

Videó: 47 968 945 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887596

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh