Legalábbis az Amerikai Egyesült Államok azzal vádolta meg az irániakat, hogy betörtek az áramszolgáltatók rendszerébe.

Az Amerikai Egyesült Államok azzal vádolta meg Iránt, hogy több cybertámadást is indítottak az amerikai energiaszolgáltatókkal szemben. Az irániak képesek voltak azokra a gépekre behatolni, amelyek az olaj- és gázvezetékekért feleltek, ráadásul olyan PC-ket is feltörtek, amelyekről az elektromos hálózatot működtették. Ezután nem csak felügyelni tudták a rendszereket, de akár irányítani is.

Egy amerikai politikus szerint mindez az irániak következő lépcsőfokra emelkedett cybertevékenységét támasztja alá. A Wall Street Journal információ szerint ugyanakkor az amerikaiak álláspontja az, hogy immáron tudnak a tevékenységeikről, ezért jobb, ha óvatosak.

Az amerikai hatóságok szerint ezek a támadások később kulcsfontosságú létesítmények megsemmisítéséhez is vezethetnek. A technikai bizonyítékok bemutatása után arról is szót ejtettek, hogy szükséges lehet egy Irán elleni válaszcsapás.

Bár az iráni kormány tagadja a szóban forgó támadásokat, a szakértők szerint valószínű, hogy a Stuxnetre válaszoltak. A Stuxnet feladata korábban az volt, hogy egy féreggel megbénítsa az iráni atomreaktorok működését. Ezt a legvalószínűbb információk szerint Amerika és Izrael közösen fejlesztették, és vetették be a cyberháborúban.

Amerikának most nagy fejfájást jelenthet, hogy Irán nem csak, hogy megszabadult a Stuxnettől, de még sokat is tanult belőle. A mindennapi élet biztosításáról gondoskodó infrastruktúra vonzó célpont lehet egy effajta hadviselésben.

Forrás: techcorner.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 914 751 megtekintés

Videó: 49 079 978 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056723

Jelenleg az oldalon

35
Online

Interreg CE1013 REFREsh