A palagáz és palaolaj kitermelésére megjelent új technológiák súlyos hatással lehetnek a nemzetközi kapcsolatokra. A nagy globális szereplők, akik a mai napig függenek az importált energiától, egy idő után lehetséges, hogy maguk is exportőrökké válnak. Amennyiben ténylegesen bekövetkezik ez a helyzet, úgy elkerülhetetlen és komoly aggodalmakkal kell szembenézni Oroszországnak, aki a világ energiaforrásainak egyik vezető szállítója. Moszkva kénytelen megváltoztatni bel- és külpolitikáját.

Tíz évvel ezelőtt lehetetlen volt elképzelni, hogy az Egyesült Államok vezető földgáz-kitermelővé válik és megelőzi annak mértékében Oroszországot. Most pedig ez ténnyé vált. A palagáz feldolgozását számos országban megkezdték, köztük Lengyelországban, Ukrajnában, Ausztráliában, Nagy-Britanniában, valamint Kínában. Megjelentek olyan technológiák, amelyek lehetővé teszik a palaolaj kitermelését is. A rendelkezésre álló információk alapján Japán nagyon számít rá.

Amennyiben a palaforradalom megvalósul, úgy elkerülhetetlenül jelentős hatással lesz a nemzetközi kapcsolatokra. Képzeljünk el egy tisztán elméleti forgatókönyvet, amelynek egyelőre köze sincs a valósághoz. Az Egyesült Államok, Nyugat-Európa országai és Kína felhagynak az olaj és a gáz importjával, vagy legalábbis jelentősen csökkentik azt. Ebben az esetben a károsultak táborához csatolhatóak a Perzsa-öböl olaj-monarchiái. Az általuk előállított termékek iránti állandó kereslet drámaian csökken, és kénytelenek lesznek jelentősen visszavenni geopolitikai ambícióikból.

Ugyanígy csökken az Egyesült Államok érdeklődése Közép-Ázsia iránt. Valószínűleg megszűnik az Oroszországot elkerülő gázvezetékek kiépítése. A Kaszpi-tengeri lelőhely perspektívája pedig továbbra is bizonytalan marad.

Ami Kínát illeti, szintén tervezi a palagáz és palaolaj kitermelését a saját területein, így nagyon valószínű, hogy a közép-ázsiai régió elveszíti vonzóerejét a számára. Értelmét veszti az aktív kínai terjeszkedés Afrikában és csökken Peking függősége a Perzsa-öböl olajszállításaitól.

Első pillantásra, ha a palatechnológia beigazolódik, akkor Oroszország a vesztesek táborában lesz. Ugyanakkor ez nem egészen igaz. A vele azonos Szaúd-Arábiával szemben sokkal sokoldalúbb a gazdasága. Természetesen Oroszország nagymértékben függ az olaj és gázból származó bevételektől, ugyanakkor azok csökkenése tovább ösztönzi a gazdaság diverzifikációját.

Hangsúlyozni kell, hogy a fent említett forgatókönyv csupán feltételezés, amely megvalósulhat vagy papíron maradhat. Megérteni a palagáz és palaolaj nemzetközi kapcsolatokra való hatását csak 7-10 év múlva lehet, vagy akár még később. Viszont gondolni rá, már ma kell.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 912 814 megtekintés

Videó: 49 078 985 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056543

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh